Auto

Oficial. Rovinieta pentru ziua în curs va putea fi plătită și ziua următoare. Noi reguli valabile din 2026.

Noi reguli pentru șoferi. De la 1 ianuarie 2026, conducătorii auto vor putea plăti rovinieta pentru ziua în curs și a doua zi, fără să fie amendați.

Veste bună pentru șoferi! Rovinieta pentru ziua în curs va putea fi plătită și ziua următoare. Noi reguli valabile din 2026.|Foto: pixabay.com Veste bună pentru șoferi! Rovinieta pentru ziua în curs va putea fi plătită și ziua următoare. Noi reguli valabile din 2026.|Foto: pixabay.com

 

 


Legea potrivit căreia utilizatorii reţelei de drumuri naţionale au posibilitatea să plătească rovinieta şi în termen de cel mult 24 de ore de la data de început a valabilităţii acesteia a fost promulgată, marți, de președintele Klaus Iohannis. 

Șoferii nu vor mai fi amendați dacă plătesc rovinieta în 24 de ore de când este valabilă

Propunerea legislativă modifică în acest sens Legea 226/2023 privind aplicarea unor tarife rutiere pe reţeaua de drumuri naţionale din România și oferă conducătorilor auto posibilitatea să plătească rovinieta şi în termen de cel mult 24 de ore de la data de început a valabilităţii acesteia.


CITEȘTE ȘI: 
Rovinieta 2024. Noi tarife și perioade de valabilitate pentru taxa pe drum. Lista completă de prețuri.

„Rovinieta se aplică pe reţeaua de drumuri naţionale din România, cu excepţia sectoarelor de drum naţional aflate în intravilanul municipiilor între indicatoarele de intrare/ieşire în/din acestea. Rovinieta se achită anterior utilizării reţelei de drumuri naţionale din România şi este structurată în funcţie de durata de utilizare a acesteia, astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile şi 12 luni. (…) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), utilizatorii vehiculelor înmatriculate în România pot achita rovinieta pentru ziua în curs până cel târziu la ora 24 a zilei următoare”, se arată în lege.

Costul unei roviniete este de aproximativ 140 de lei pentru o durată de 12 luni. Absența rovinietei este sancționată cu amenzi de 250 - 500 de lei pentru autovehiculele mici și poate ajunge la 4.500 de lei pentru camioanele de mare tonaj.


Ajutor pentru „șoferii corecți, dar neatenți”

Proiectul de lege care prevede ca rovinieta să poată fi achitată şi în termen de cel mult 24 de ore de la utilizarea drumurilor naţionale, nu doar înainte, cum este în prezent, a fost depus la Parlament în primăvara acestui an de un grup de deputați PNL. 

Iniţiatorii arătau însă că, în prezent, legea prevede că plata rovinietei se realizează anterior utilizării reţelei de drumuri naţionale. În plus, dacă ziua de început a perioadei de valabilitate a rovinietei este ziua în curs, valabilitatea începe la ora înregistrării informaţiilor privind achitarea rovinietei în baza de date a SER.


CITEȘȚE ȘI: 
Sistem de supraveghere video și monitorizare a traficului, pe Autostrada Transilvania. Șoferii, sancționați pentru viteză excesivă.

„Practic, utilizatorul de autovehicul care, din diferite motive, a uitat să îşi plătească rovinieta este amendat automat, fără a avea posibilitatea de a remedia această situaţie care are la bază neatenţia şi nu reaua-credinţă a utilizatorului”, susţin iniţiatorii.

Spre exemplu, în cazul taxei de pod de la Feteşti este o abordare diferită, utilizatorul având posibilitatea să plătească taxa de trecere înainte, după sau până la 24 de ore după trecerea pe Podul de la Feteşti.


„Considerăm că se impune modificarea legii în sensul de a da posibilitatea utilizatorilor reţelei de drumuri naţionale să plătească rovinieta în termen de cel mult 24 de ore de la utilizarea drumurilor naţionale. O astfel de măsură vine în ajutorul cetăţenilor corecţi care au fost neatenţi şi ar reprezenta încă un pas în direcţia corectă privind plata rovinietei, după implementarea sistemului de plată online”, semnalau iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului.

Prevederile legii se vor aplica începând de la 1 ianuarie 2026.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

O nouă taxă pentru șoferi. Proprietarii mașinilor de epocă, obligați să plătească rovinietă.

Sistem de supraveghere video și monitorizare a traficului, pe Autostrada Transilvania. Șoferii, sancționați pentru viteză excesivă.

abonare newsletter