Actualitate

România, printre ţările europene cu cele mai ridicate rate de decese în accidente rutiere

România se află în clasamentul ţărilor europene cu cele mai ridicate rate de decese în accidente rutiere.

România, printre ţările europene cu cele mai ridicate rate de decese în accidente rutiere | Foto: depositphotos.com România, printre ţările europene cu cele mai ridicate rate de decese în accidente rutiere | Foto: depositphotos.com

 

 


România se află în clasamentul ţărilor europene cu cele mai ridicate rate de decese în accidente rutiere, cu 81 de decese la un milion de locuitori.

 


În acelaşi clasament se află şi Bulgaria, cu 82 de decese la un milion de locuitori.

Cele mai sigure drumuri sunt în Suedia (22 de decese la un milion de locuitori) şi Danemarca (27 de decese la un milion de locuitori). 


Peste 20.000 de persoane ucise în accidente rutiere, în 2023

Anul trecut, aproximativ 20.400 de persoane au fost ucise în accidente rutiere în Uniunea Europeană (UE), reprezentând o scădere de 1% faţă de anul precedent, cu o rată a mortalităţii de 46 de decese la un milion de locuitori, arată datele finale publicate joi, 10 octombrie, de Comisia Europeană.

CITEŞTE ŞI
România, în topul european la accidente rutiere. Peste 1.000 de morți şi peste 3.000 de persoane rănite pe drumurile din ţară, în 2023.

Deşi tendinţa pe termen lung arată în 2023 o reducere de 10% comparativ cu 2019, actualul ritm de scădere este sub obiectivul UE de reducere cu 50% a deceselor cauzate de accidente rutiere şi, pentru prima dată, şi a vătămărilor grave, până în 2030, ceea ce ar necesita un declin anual de 4,5%.


Progresele continuă să fie inegale între statele membre UE, Cehia, Cipru, Polonia, România şi Finlanda înregistrând cele mai scăzute cifre de când s-a început publicarea datelor. Polonia a raportat un declin de 35% al numărului deceselor cauzate de accidente rutiere între 2019 şi 2023, în timp ce Irlanda a înregistrat un avans de 32%.

400 de persoane ucise în accidente rutiere, în fiecare săptămână

În prezent, în fiecare săptămână aproximativ 400 de persoane mor în accidente rutiere pe drumurile europene. Planurile UE de siguranţă rutieră vizează atingerea obiectivului de zero decese cauzate de accidente rutiere până în 2050.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

România are cea mai ridicată rată a deceselor cauzate de accidente rutiere din Uniunea Europeană

Tragedii pe șoselele din România. Peste 1.540 de morți și circa 3.550 de persoane rănite în accidente rutiere, anul trecut.

Accident mortal pe A3, pe tronsonul Târgu Mureș - Câmpia Turzii! Un tânăr a murit după ce s-a lovit violent de un parapet.

Ultimele Stiri
abonare newsletter