Economie

Florești, a doua cea mai bogată comună din România. Ce localitate e pe primul loc?

Cea mai mare comună din țară, Florești, se află pe locul doi în clasamentul celor mai bogate comune. Care este singura comună cu venituri mai mari?

Florești, a doua cea mai bogată comună din România. FOTO: Depositphotos.com Florești, a doua cea mai bogată comună din România. FOTO: Depositphotos.com

 

 


Cea mai bogată comună din România după veniturile totale la buget din 2021 e comuna Chiajna din județul Ilfov. Veniturile totale la bugetul primăriei acestei comune au fost de 88,15 milioane lei, potrivit analizeeconomice.ro. Aceeași comună s-a situat pe primul loc pe țară după veniturile la buget și în anii 2017, 2018, 2019 și 2020  (71,2 mil. lei, 68,1 mil. lei, 79,3 mil. lei, respectiv 74,9 mil. lei).

 


Pe locul doi se situează comuna Florești din județul Cluj, potrivit sursei citate, cu venituri totale de 79,15 milioane de lei încasate pe parcursul anului trecut, în creștere față de anul 2020 când au înregistrat valoarea de 72,71 mil. lei.

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Podiumul celor mai bogate comune din 2021 e completat de comuna Miroslava din județul Iași, cu venituri totale la bugetul primăriei de 68,90 milioane lei, de asemenea în creștere față de anul anterior (49,19 mil. lei). 


Pe locul patru în topul primăriilor după veniturile din 2021 se află Primăria Sânmartin din județul Bihor (59,21 mil. lei), iar pe locul cinci se află Primăria Dumbrăveni din județul Suceava (56,66 mil. lei - vezi tabelul din imagine).

În top 10 cele mai bogate primării rurale se mai găsesc și primăriile comunelor Brănesti  din județul Ilfov (54,73 mil. lei), Giroc (54,40 mil. lei) și Dumbrăvița (51,58 mil. lei) din județul Timiș, Dragomirești (49,35 mil. lei) din Ilfov și Ghiroda din Timiș (48,24 mil. lei).


Datele de la nivelul comunelor arată că, anul trecut, din totalul veniturilor primăriilor comunale, aproape 37% reprezentau veniturile proprii, iar în multe cazuri procentul scade sub 20%. O mare parte din veniturile proprii reprezintă cotele defalcate din impozitul pe venit. 

Datele statistice ale Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale din cadrul Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației arată că, anul trecut, veniturile totale la bugetele comunelor din România au atins valoarea de 26,06 miliarde de lei, în creștere față de anul anterior când s-au ridicat la valoarea de 24,74 miliarde lei.


FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Locurile din creșele din Florești vor fi suplimentate! Primar: „Stimați părinți, nu sunt surd la nevoia voastră”

abonare newsletter