Economie

Guvernul va reduce cu 15% plafonul până la care prețul energiei va fi compensat. Care este noul prag?

Executivul va adopta modificările la ordonanța privind plafonarea și compensarea în energie, după ce proiectul a fost discutat în comitetul interministerial însărcinat cu modificarea legislației. Potrivit proiectului, Guvernul va prelungi schema cu 6 luni, de la 30 martie 2023 până la 31 august 2023.

Guvernul prelungește schema de sprijin în energie cu 6 luni, dar scade cantitatea de energie compensată pentru populație/ Foto: pixabay.com Guvernul prelungește schema de sprijin în energie cu 6 luni, dar scade cantitatea de energie compensată pentru populație/ Foto: pixabay.com

 

 


Plafonarea preţului la energia electrică se va aplica în cazul consumatorilor casnici, până la 31 august 2023, pentru un consum de până la 255 kWh pe lună, conform proiectului de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022, publicat pe site-ul Ministerului Energiei.

Prețurile la energie rămân neschimbate, dar vor scădea pragurile de consum

Proiectul prevede că, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022- 31 august 2023, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică va fi de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 - 100 KWh inclusiv şi de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 - 300 kWh, pentru un consum lunar care e de maximum 255 kWh. Pentru consumul de energie electrică ce depăşeste 255 KWh/lună preţul se stabileşte de către fiecare furnizor.


De asemenea, preţul final va fi de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, al operatorilor economici din domeniul industriei alimentare, în baza declaraţiei pe propria răspundere a reprezentantului legal. Diferenţa de consum lunar de energie electrică se facturează în funcţie de cum se stabileşte cu furnizorul.

Preţul va fi tot de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, şi pentru consumul integral al spitalelor publice şi private definite conform legislaţiei în domeniu, al unităţilor de învăţământ publice şi private, precum şi al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale.


Pentru celelalte instituţii publice, preţul va fi de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, realizat la locul de consum în anul 2021. Diferenţa de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor din contractul cu furnizorul. Pentru beneficiarii care nu au istoric de consum în anul 2021, procentul de 85% se aplică la consumul realizat lunar.

În ceea ce priveşte gazele naturale, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022-31 august 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este: de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici; maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică.


 

CITEȘTE ȘI:

Guvernul a aprobat plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică timp de un an. Ministrul Energiei: „Românii vor avea parte de susţinere”

Prețuri gaze și energie electrică după plafonare. Cât plătesc românii pentru un kWh

abonare newsletter