Economie

Metoda prin care poți obține dobânzi mai mici la creditul de achiziționare a unei locuințe. Ce trebuie să faci?

În contextul crizelor din ultima vreme, achiziția unuei locuințe a devenit mai greu accesibilă. Experții imobiliari explică cum poate fi obținut un credit mai avantajos.

Metoda prin care poți obține dobânzi mai mici la creditul de achiziționarea unei locuințe. Ce trebuie să faci? FOTO: Depositphotos.com Metoda prin care poți obține dobânzi mai mici la creditul de achiziționarea unei locuințe. Ce trebuie să faci? FOTO: Depositphotos.com

 

 


Inflația, dobânzile BNR, dar și politica de creditare mai prudentă a băncilor, au făcut ca în anul 2022 creditele pentru achiziția de locuințe să fie mai greu accesibile. Astfel, experții imobiliari de la Blitz explciă cum pot fi accesate credite mai avantajoase. 

 


Este vorba despre creditul imobiliar/ipotecar verde, un credit cu dobânzi mai mici. Mai multe bănci din România ofertă credite imobiliare/ipotecare verzi, prin care încurajează achiziționarea de imobile cu eficienta energetică ridicată.  

Experții în domeniu arată că creditul verde se acordă pentru achiziția unui imobil eco-friendly sau verde, construit după anii 2000, încadrat în clasa de eficienta energetică A, conform certificatului de eficiență energetică.


„O «casă verde» înseamnă un consum redus de energie, prin urmare un mediu mai sănătos, costuri mai mici la utilitati, o amprentă de carbon mai redusă și standarde mai ridicate de viață. Mediul bancar susține astfel de proiecte prietenoase cu mediul, iar pe lângă credite verzi mai finanțează idei de afaceri sustenabile, recompensând cu dobânzi mai mici folosirea cu responsabilitate a resurselor naturale, acțiuni de împădurire sau de montare de panouri fotovoltaice”, arată experții Blitz Imobiliare. 

Clasele de eficiență energetică 

Pentru a putea accesa creditul verde, este important ca locuința să se încadreze în cea mai bună clasă energetică, clasa A, arată experții imobiliari. Consumul specific anual pentru clădirile încadrabile în această clasă nu trebuie să depășească 145 kWh/m2/an.


„Un astfel de consum este specific doar apartamentelor amplasate la etajele intermediare în clădirile reabilitate termic cu unul sau doi pereți exteriori. Cele amplasate la parter sau la ultimul nivel au pierderi de căldură fie către subsolul neîncălzit, fie în exterior, acestea având de obicei clasa energetică B. Referitor la blocurile de locuințe nereabilitate, la etajele intermediare de obicei întâlnim clasa B, iar parterul și ultimul etaj au clasa energetică C.Pentru programele de credite verzi, imobilul trebuie să se încadreze în clasa energetică A, iar restul imobilelor pot fi achiziționate prin programele obișnuite de creditare Prima Casă sau credite imobiliare, care acceptă și clasa C, cea mai slabă clasă energetică. Se pot întâlni însă și imobile cu clasa energetica D, în care pentru  încălzire sunt folosite sobe cu lemn, al căror randament este de 45% și acestea nu pot fi achizitionate prin credit imobiliar”, mai spun experții Blitz Imobiliare. 

FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Cele mai mari prețuri la chirii sunt la Cluj. Vezi care sunt zonele ieftine, cele scumpe și cât se cere

abonare newsletter