Economie

Românii sunt speriați de această iarnă? 8 din 10 persoane au început să pună bani deoparte pentru „zile negre”

Românii au început să ia măsuri pentru a-şi proteja bugetul, anticipând costurile din această iarnă.

Românii au început să ia măsuri pentru a-şi proteja bugetul, anticipând costurile din această iarnă/ FOTO: depositphotos.com Românii au început să ia măsuri pentru a-şi proteja bugetul, anticipând costurile din această iarnă/ FOTO: depositphotos.com

 

 


Cei mai mulţi dintre angajaţii români (80%) au început să ia măsuri pentru a-şi proteja bugetul, anticipând costurile din această iarnă, relevă rezultatele unui sondaj publicat, joi, de o platformă de recrutare online.

 


Astfel, un sfert dintre respondenţi declară că au început să pună bani deoparte în ultimele luni pentru a face faţă mai uşor cheltuielilor din perioada următoare, 13% spun că apelează la investiţii pentru a-şi diversifica sursele de venit, iar 10% au de gând să îşi ia un loc de muncă suplimentar, part-time sau pe bază de proiecte, pentru a-şi rotunji veniturile.

Potrivit sursei citate, aproximativ o treime din totalul celor chestionaţi (35%) plănuiesc să eficientizeze cât mai mult posibil consumul de energie în lunile de iarnă, în timp ce doar 20% consideră că nu vor fi afectaţi financiar de creşterea costurilor.


Pe fondul creşterii ratei inflaţiei la 15,3%, în luna august, majoritatea angajaţilor a recurs la diverse soluţii, însă doar 3% au spus că se vor baza pe măririle salariale oferite de angajator, pe care le-au negociat în aşa fel încât să acopere nivelul inflaţiei. Ceilalţi iau în calcul optimizarea cheltuielilor pentru a le elimina pe cele inutile (37%), amânarea vacanţelor pentru perioade mai stabile (20%), reducerea ieşirilor în oraş (40%) şi reducerea cumpărăturilor de haine (40%).

Peste jumătate dintre cei intervievaţii (57%) care lucrează de acasă susţin că vor merge mai des la birou pentru a reduce cheltuielile cu utilităţile.


„Criza energetică anunţată ne pune în faţa unei noi provocări, inclusiv în dinamica de pe piaţa muncii. Presiunea pe care angajaţii o resimt asupra bugetelor îi fac să ia în calcul noi soluţii. Din fericire, cei mai mulţi dintre angajaţii care îşi desfăşoară munca remote au la dispoziţie posibilitatea de a merge la birou şi de a reduce astfel consumul utilităţilor acasă, mai ales în lunile de iarnă, când vor veni şi facturile la încălzire. Aşadar, vedem o creştere a muncii în format hibrid, dar preponderent de la birou, ceea ce nu poate decât să îi bucure pe angajatori. În prezent, pe platforma BestJobs, 1 job din 5 este încadrat la mod de lucru hibrid”, a explicat Ana Vişian, director de Marketing BestJobs.

Datele centralizate de platforma BestJobs arată că, deşi oferta de joburi „remote” s-a menţinut de la începutul anului în jurul valorii de 12% din total, locurile de muncă hibrid au crescut tot mai mult, ajungând în august la aproape 20%.


În plus, pentru a face faţă facturilor crescute la utilităţi, angajaţii români au în plan să reducă, în primul rând, cumpărăturile de gadget-uri, electronice şi electrocasnice de mari dimensiuni sau produse neesenţiale (33%). Ulterior, vor tăia de pe listă costurile cu îmbrăcămintea şi încălţămintea (23%), dar şi pe cele alocate ieşirilor în oraş (10%) şi comenzilor de mâncare (10%).

Cu toate acestea, obiceiurile care aduc cel mai mult confort şi îmbunătăţesc starea de spirit rămân ultimele pe lista „tăierilor”: serviciile de streaming filme şi muzică (3%), abonamentul la sală sau bazin de înot (3%) şi bugetul de cheltuieli pentru sărbătorile de iarnă (3%).

 


Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Angajații în domeniul securității IT au salarii de până la 12.700 lei net. Clujul, între orașele în care se câștigă cel mai bine

Consumul de energie electrică, în scădere de la începutul anului

Ultimele Stiri
abonare newsletter