Economie

Marcel Ciolacu: După sărbători, scad prețurile la alimente

Prețurile la alimente ar putea fi mai mici, după scumpirile specifice perioadei sărbătorilor de iarnă. Acesta ar putea fi unul dintre efectele acordului pe energie din cadrul Coaliției de guvernare.

După sărbători, alimentele s-ar putea ieftini/ sursa: captură Monitorul Preturilor Facebook.com După sărbători, alimentele s-ar putea ieftini/ sursa: captură Monitorul Preturilor Facebook.com

 

 

PSD și PNL au bătut palma 

 

Liderul PSD, Marcel Ciolacu a confirmat acordul Coaliției de guvernare în privința formulei de calcul pentru facturile la curent. Acesta se așteaptă ca efectele acordului să se reflecte în reducerea prețurilor la alimente.  


Aflat la Giurgiu, președintele PSD, Marcel Ciolacu a confirmat înțelegerea la care s-a ajuns în coaliție:

„Aseară am stabilit toate principiile.


Toate amendamentele, săptămâna viitoare, le vom face în Parlament, și vom da votul final pe Ordonanța 119 și, din acel moment în momentul în care va fi promulgată, va intra în drepturi. 

Și va veni o Ordonanță de Urgență care va stabili mecanismul, noi dorim ca acest mecanism să fie cel puțin până în anul 2025 și sperăm ca lucrurile să intre în normalitate în zona de energie. 


Dar, categoric, vom intra într-o zonă predictibilă. 

Prețurile se ieftinesc, nu se scumpesc”, a declarat Marcel Ciolacu în cadrul unei conferințe susținute la Giurgiu. 


Alimente mai ieftine în 2023?

Întrebat în privința impactului acestei măsuri din zona energetică asupra sectorului alimentar, liderul PSD a declarat că se așteaptă la reduceri de prețuri, după perioada Sărbătorilor de iarnă:

Mă aștept să avem scăderi de prețuri în zona produselor alimentare. Mai ales că vor trece și sărbătorile, după cum bine știm.


Cele două componente constituie baza inflației: prețurile la energie și, respectiv, prețul mare la produsele alimentare”, a explicat Marcel Ciolacu.

Premierul Nicolae Ciucă a confirmat, în cadrul unei conferințe de presă susținute joi, la Vicovu de Sus, Suceava, că membrii coaliției au identificat formula de calcul pentru facturile românilor la energie electrică. 

Formula de calcul a fost stabilită după cum urmează:

 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub pragul de 100 kWh, 

0,80 lei/kWh pentru un consum lunar între 100 kWh şi 255 kWh 

1,3 lei/kWh pentru un consum lunar de peste 255 kWh, măsurile urmând a fi aplicate pentru cel puţin un an, începând cu 1 ianuarie 2023.

Măsurile urmează să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023.

Monitorulcj.ro semnala recent că tema facturilor la energie a devenit un subiect de ping-pong politic între liderii coaliției de guvernare, timp în care românii sunt efectiv derutați de creșterile de prețuri. Cetățenii nu știu nici care este formula de calcul pentru consumul de curent, nici la cât de mari pot fi caturile ce vor veni în această iarnă. 

Mai bine de jumătate dintre români (58%) declară că le va fi foarte greu să achite facturile pentru utilități în iarna care urmează, iar 50% sunt îngrijorați că nu vor reuși să încălzească locuința, potrivit unui studiu realizat de Reveal Marketing Research.

Astfel, scumpirile îi îngrijorează pe români mai mult decât alte neliniști din cadrul societății.

CITEȘTE ȘI:

În timp ce PSD susține că „nimeni nu va plăti prețuri mai mari” pentru energie, peste jumătate dintre români sunt îngrijorați din cauza facturilor de iarnă

abonare newsletter