Politică

În timp ce PSD susține că „nimeni nu va plăti prețuri mai mari” pentru energie, peste jumătate dintre români sunt îngrijorați din cauza facturilor de iarnă

Alba-neagra pe tema variantelor de compensare pentru gaze și curent. Facturile românilor ajung subiect de dispută între partide, iar consumatorii nu mai înțeleg nimic.

facturi energie/sursa foto: psd.ro facturi energie/sursa foto: psd.ro

 

 


Tema compensării pentru facturile la energie a ajuns un subiect de ping-pong politic chiar în cadrul coaliției de guvernare, între social-democrați și liberali. Tot mai îngrijorați în privința facturilor din această iarnă, românii nu înțeleg nici care este procedura prin care vor fi protejați de stat ca să-și poată achita facturile la energie și gaze, dar nici cât de mari pot fi facturile ce vor veni.

 


PSD: Facturi mai mici pentru categorii vulnerabile

Social-democrații susțin, prin intermediul unui comunicat, că propunerea avansată coaliției de guvernare pentru reglementarea pieței energiei înseamnă că „nimeni nu va plăti prețuri mai mari”, iar pentru categoriile vulnerabile „facturile vor fi mai mici”.

Compensare cu bani europeni

„PSD precizează că modelul său propus în Coaliție pentru reglementarea prețurilor la energia electrică aduce beneficii suplimentare, pe lângă cele deja acordate de Guvern, în special pentru consumatorii vulnerabili și pentru economia românească. În plus, România va valorifica 2,2 miliarde de euro pentru compensarea facturilor la energie – bani europeni care ar rămâne neutilizați daca nu se intervine cu o astfel de reglementare”, arată reprezentanții PSD.


PSD ar fi propus Coaliției un model de reglementare a pieței de energie. Soluția propusă de aceștia se poate finanța cu 2,2 miliarde de euro disponibile în Fondul de Coeziune 2014-2020. 

„Aceste fonduri sunt necheltuite și, dacă nu se intervine cu un mecanism de genul celui propus de PSD, banii vor fi definitiv pierduți”, notează PSD.


Potrivit social-democraților, partenerii de coaliție PNL nu ar fi înțeles schema „simplă și echitabilă” înaintată de PSD.

„Contrar celor afirmate în spațiul public de unii reprezentanți PNL, care nu au înțeles exact mecanismul propus de PSD, nu va avea loc vreo creștere a prețurilor compensate pentru consumatorii care fac economie și se încadrează în plafoanele de consum. Aceste plafoane nu se desființează! Dimpotrivă, cei vulnerabili vor beneficia de un sprijin suplimentar pe perioada anotimpului rece.


Totodată, pentru toți ceilalți consumatori, inclusiv pentru cei industriali, prețul la energia electrică nu va putea depăși un nivel maxim, reglementat prin lege, care va fi semnificativ mai mic, respectiv la jumătate față de valorile speculative practicate astăzi pe piața de energie din România”, notează reprezentanții PSD.

Facturile la energie ar putea crește cu 50%

În același timp, informațiile din spațiul public potrivit cărora facturile ar putea fi majorate și cu 50% sunt mai mult decât alarmante pentru consumatori. 

Potrivit acestora, social democrați ar putea propune în Coaliție o nouă variantă pentru modificarea Ordonanței pentru prețurile din energie care ar elimina actualele plafoane de 0,68 lei/kWh și 0,8 lei/kWh. 

Iar prețul energiei electrice ar urma să fie reglementat la 1,2 -1,3 lei kWh, situație în care doar persoanele cu venituri mici și medii ar putea primi sprijin de la stat, arată digi24.ro

O compensare în funcție de venituri nu ar fi fost discutată în coaliția de guvernare.  

„În Coaliție nu s-a discutat acest lucru. Partidul Național Liberal nu își asumă o creștere a acestui preț. Există disponibilitate din partea noastră, ordonanța pe energie este perfectibilă. Dacă sunt propuneri serioase ele trebuie promovate intern. Dacă se discută despre un eventual preț de 1,3 lei acesta este mult mai mare de cel de 0,68 lei. Partidul Național Liberal nu își asumă o creștere a acestui preț”, a declarat recent purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, pentru sursa citată. 

Mai mult de jumătate dintre români nu știu cum își vor plăti facturile 
 

Mai bine de jumătate dintre români (58%) declară că le va fi foarte greu să achite facturile pentru utilități în iarna care urmează, iar 50% sunt îngrijorați că nu vor reuși să încălzească locuința, potrivit unui studiu realizat de Reveal Marketing Research, citat de economedia.ro

Scumpirile îi îngrijorează pe români mai mult decât alte neliniști din cadrul societății. 40% dintre români declară că valoarea facturii pentru energia electrică sau gazele naturale este cel mai mare motiv de neliniște pentru perioada următoare, iar 25% se declară îngijorați de creșterea prețurilor pentru articolele de bază.

Percepția românilor cu privire la iarna care urmează reflectă o situație extrem de îngrijorătoare: 58% dintre români declară că le va fi foarte greu să achite facturile pentru utilități, într-o măsură mult mai mare tinerii între 25 și 34 de ani (64%). Jumătate dintre respondenți declară chiar că sunt îngrijorați că nu vor reuși să își încălzează locuința, iar 48% se așteaptă să existe întreruperi de furnizare a căldurii datorate infrastructurii vechi.

Dacă ne îndreptăm atenția către comportamentele de consum și utilizare a utilităților, 58% dintre români declară că temperatura din casă va fi mai mică în iarna aceasta decât în anii anteriori, cu precădere tinerii între 25 și 34 de ani (71%). Jumătate dintre respondenți vor folosi mai multe metode de încălzire a locuinței, iar 32% iau în calcul chiar deconectarea de la serviciul public de termoficare.

Astfel, în absența unei situații cât de cât predictibile cu privire la modul de compensare a facturilor de către stat, românii se pregătesc de facturi record și încearcă să economisească. 

În prezent, prețul energiei electrice este stabilit prin OUG la o valoare de 0,68 lei/kWh și 0,8 lei/kWh pentru un plafon de consum de 255 de kW.

Din păcate, potrivit datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), România se află printre statele membre UE cu cele mai mari creşteri la electricitate pentru consumatorii casnici.

CITEȘTE ȘI:

România, fruntașă în UE la cele mai mari scumpiri la electricitate

România și-a asigurat necesarul de gaze și energie pentru iarnă. Ciucă: „Suplimentăm ca să putem interveni și în cele mai complicate condiţii meteo”

abonare newsletter