Economie

BNR a majorat prognoza de inflație la 16,3% pentru finalul lui 2022

Banca Națională a României (BNR) prognozează o inflație în creștere, de peste 16%, pe finalul acestui an. Printre factorii care au favorizat creșterea inflației figurează și majorarea costului cu energia.

Mugur Isărescu raport trimestrial asupra inflației/ sursa foto: captură bnr.ro Mugur Isărescu raport trimestrial asupra inflației/ sursa foto: captură bnr.ro

 

 


Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 11,2% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate luni de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, informează agerpres.ro

 


Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, că BNR estimează la finalul anului o inflație mai mare decât în prezent, în jur de 16%. 

Mugur Isărescu a declarat că, deși în primul semestru activitatea economică din România a fost una din cele mai ridicate din UE, în partea a doua a anului este previzibilă o temperare.

Printre factorii care au contribuit la creșterea inflației se numără și efectele indirecte ale majorării costului cu energia, precum și transmiterea majorării costurilor cu energia în costurile mai multor produse și a prețurilor de consum.


BNR estima în august 2022 o inflaţie de 13,9% pentru finalul anului şi de 7,5% pentru 2023. De asemenea, banca centrală anticipa în mai 2022 o inflaţie de 12,5% pentru sfârşitul acestui an şi de 6,7% pentru anul viitor.

Conform băncii centrale, rata anuală a inflaţiei IPC este proiectată să urmeze o traiectorie uşor ascendentă până la sfârşitul anului viitor, iar ulterior să se corecteze în ipoteza disipării graduale atât a şocurilor de ofertă, cât şi a presiunilor din partea cererii agregate.

Inflația scade, prețurile cresc

Conform datelor publicate săptămâna trecută de Institutul Național de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei a coborât la 15,32% în luna octombrie a acestui an, de la 15,88% în septembrie, în condiţiile în care preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 20,58%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 14,37%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8,31%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Recent, BNR a majorat dobânda cheie la 6,75%. Printre factorii de risc ce influențează economia românească, inclusiv piața monetară, BNR amintește războiul din Ucraina, sancțiunile asociate conflictului de la granițele României, impactul prezumat, precum și durata schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie și combustibili, conduita politicii fiscale.


Conform Băncii Naționale a României, cele mai recente date și analize indică o cvasi-stagnare a activității economice în trimestrele III și IV 2022, sub impactul escaladării războiului din Ucraina și al extinderii sancțiunilor asociate.

CITEȘTE ȘI:

BNR a majorat dobânda cheie la 6,75% pe an. Urmează o creștere a dobânzilor pentru credite și depozite

Rata inflației continuă să crească până la finalul anului. Economia și-ar putea reveni ușor abia în 2024

abonare newsletter