Economie

Bihorul depășește Clujul și înregistrează cea mai mare creștere economică din România

În 2022, municipiul Oradea a atras cele mai multe investiții la nivel național, context în care județul Judeţul Bihor are cea mai mare creştere a cifrei de afaceri dintre primele zece cele mai puternice judeţe din businessul românesc.

Bihorul înregistrează cea mai mare creștere economică / foto: Ilie Bolojan Facebook.com Bihorul înregistrează cea mai mare creștere economică / foto: Ilie Bolojan Facebook.com

 

 


Proximitatea faţă de vest, conexiunea pe autostradă alături de nodurile intermodale dintre rutier, feroviar şi aerian alături de disponibilitatea terenurilor şi deschiderea autorităţilor locale susţinute de la Bucureşti au făcut din Oradea în 2022 cel mai fierbinte punct de pe harta investiţiilor atrase de România, semnalează businessmagazin.ro

 


Oradea şi judeţul Bihor atrag tot mai multe investiţii de produse finite care vin în completarea celor de subansambluri.

Spre exemplu, în 2021, cifra de afaceri totală a celor 29.000 de firme înregistrate în judeţul Bihor a ajuns în 2021 la 46,1 mld. lei (9,4 mld. euro), cu 21% mai mare faţă de 2019, arată o analiză ZF. Acesta este cel mai puternic avans raportat de un judeţ dintre cele aflate în top zece, unde se află Bucureşti, Ilfov, Cluj, Timiş, Argeş, Prahova, Constanţa, Braşov, Bihor şi Sibiu.


Mai mult, în ultimii ani, Bihorul a depăşit perfor­man­ţele realizate din companiile din Sibiu şi Mureş, două judeţe care în 2014-2015 se aflau în faţa regiunii de la graniţa de nord-vest a României.

„Încheiem anul 2022 cu investiţii de peste 800 mil. euro în Oradea. 


Din 2008 şi prezent mai avem investiţii de 600 mil. euro în parcurile industriale la care se adaugă cele anunţate anul acesta - în total peste 1,4 mld. euro. 

Astfel de investiţii nu se pot face într-un oraş, indiferent de facilităţile oferite, dacă nu ar exista colaborare guvernamen­tală“, a declarat primarul municipiului Oradea, Florin Birta, potrivit sursei citate. 


Judeţul Bihor are astfel cea mai mare creştere a cifrei de afaceri dintre primele zece cele mai puternice judeţe din businessul românesc. Informația a fost confirmată și de Asociația Municipiilor din România (AMR), structură coordonată de primarul Clujului, Emil Boc. 

Oradea este conectată la infrastructura europeană de autostrăzi şi este la trei ore de Budapesta.

Politica de investiţii a municipiului Oradea a început în 2008, odată cu deschiderea primului parc industrial pe o suprafaţă de 80 de hectare, iar acum cele patru parcuri industriale au ajuns la 250 ha.

Clujul se clasează pe primul loc la capitolul fonduri europene

Recent, primarul Emil Boc declara că municipiul Cluj-Napoca a atras 420 de milioane de euro din fonduri europene în perioada 2007 – 2022, plasându-se pe primul loc în țară la fonduri absorbite.

„Avem în pregătire proiecte de 4,5 miliarde de euro, aici intră metroul și trenul metropolitan”, a declarat recent Emil Boc în fața consilierilor locali.

Potrivit acestuia, rezultatele înregistrate la nivelul municipiului Cluj-Napoca ilustrează gradul ridicat de coerență administrativă și eficiența administrației locale. 

CITEȘTE ȘI:

USR acuză o execuție slabă a bugetului de dezvoltare al Clujului, de doar 29%, și cere explicații pentru întârzieri

Clujul concentrează o cincime din volumul pieței de IT din România, segment ce a depășit 9 miliarde de euro

Clujul, mai „verde” cu bani din PNRR. Proiecte de peste 116 mil. euro pentru deșeuri, renovări și transport nepoluant

Bihorul depășește Clujul la selectarea colectivă a deșeurilor. Cum învață bihorenii să arunce corect gunoiul, de pe telefonul mobil?

abonare newsletter