Economie

Românii vor putea plăti cu cardul la mai mulți comercianți. Operatorii economici obligați să aibă POS de la 1 ianuarie 2023

Mai mulți comercianți români sunt obligați să instaleze POS-uri pentru plata cu cardul, de la 1 ianuarie 2023.

Mai mulți comercianți români sunt obligați să instaleze POS-uri. FOTO: Pixabay Mai mulți comercianți români sunt obligați să instaleze POS-uri. FOTO: Pixabay

 

 


Românii vor putea plăti cu cardul la mai mulți comercianți, după ce numărul operatorilor economici care vor fi obligați să monteze sisteme de plată prin POS va crește, începând din 1 ianuarie 2023, când intră în vigoare cele mai recente modificări legislative în domeniu, menite să pună o frână „plăților gri”, scrie Gândul.

 


Guvernul a decis, în iulie, reducerea de la 50.000 de euro la 10.0000 de euro a cifrei de afaceri a comercianților care trebuie să instaleze sisteme de plată cu cardul, din 1 ianuarie 2023.

Camera Deputaților a adoptat, în noiembrie, în calitate de for decizional, proiectul de lege de aprobare a ordonanței care prevedere ca obligativitatea să fie raportată la încasări în numerar, nu la cifra de afaceri, respectiv de la nivelul de 50.000 de lei. De asemenea, dacă există cerere, legea include posibilitatea acordării unui avans clienților, în numerar, la terminalele de plată, de cel mult 200 de lei, cu un comision de maximum 1% din valoarea aceastuia.


Măsura, menită să reducă evaziunea fiscală

Din nevoia de a reduce evaziunea fiscală și a crește încasările la buget, autoritățile au decis ca nivelul minim de la care comercianții să fie obligați să conecteze POS-uri să scadă, de la 50.000 de euro cifră de afaceri la 10.000 de euro – așa cum era în forma inițială a legii, respectiv 50.000 de lei încasări în numerar, începând din 1 ianuarie 2023. Conform legiuitorilor, peste 80.000 de operatori ar urma să fie vizați de modificarea legislativă.

Pragul de 50.000 de euro a fost redus la 10.000 de euro în iulie, când Executivul a adoptat Ordonanța Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale, care a fost amendată săptămâna trecută în Camera Deputaților.

CITEȘTE ȘI:

Noi categorii de IT-iști scapă de plata impozitului pe venit, de la 1 ianuarie 2023. Cine se încadrează?

abonare newsletter