Economie
Asta-i bună! Trei din patru stomatologi declară la Fisc venituri lunare sub salariul minim pe economie
Medicii stomatologi, luați în vizor de ANAF. Majoritatea declară venituri sub 3.000 de lei pe lună, mai puțin decât salariul minim pe economie.
Trei din patru stomatologi declară la Fisc venituri lunare sub salariul minim pe economie. FOTO: Pixabay
Medicii stomatologi declară, în medie, venitul pentru impozitare ca fiind de numai 2.581 de lei pe lună, potrivit Profit.ro. Mai mult, 76% au declarat la nivelul anului 2021, venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute (27.600 lei).
Astfel, ANAF a decis, la finalul anului trecut, să extindă și la nivelul cabinetelor medicilor stomatologi campania de informare pe care a derulat-o în rândul profesorilor pentru veniturile din meditații. Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a declarat pentru sursa citată că acestea sunt datele care stau la baza deciziei de a extinde campania de informare și în acest domeniu.
„Conform datelor de la nivelul Agenției ANAF, a rezultat că, în anul 2021, un număr de 12.174 de contribuabili care desfășoară activități de asistență stomatologică au realizat un venit impozabil de 377.075.245 lei, rezultând o medie a venitului impozabil/contribuabil anual de 30.974 lei, respectiv o medie a venitului impozabil lunar/contribuabil de 2.581 lei”, arată un document analizat de Profit.ro. „Ţinem foarte mult la prevenţie. În urma analizelor de risc făcute la nivelul ANAF, a rezultat un risc de neconformare ridicat pe acest segment de activitate. Vom trimite scrisori personalizate, vom face ghiduri, vom încerca să mediatizam ce au de făcut. Dar este normal ca şi beneficiarii acestor servicii să solicite bon fiscal, aşa cum este normal când plătesc sumele de bani", a spus Heiuş, referitor la cabinetele stomatologice.
Legislația fiscală actuală reglementează obligația contribuabililor - persoane fizice sau juridice deopotrivă - de a declara corespunzător impozitele, taxele și contribuțiile sociale aferente fiecărui an fiscal. Penalitatea de nedeclarare este cuantificată procentual, respectiv ca fiind 0,08% pe fiecare zi, începând cu ziua imediat următoare scadenței și până la data stingerii sumei datorate, și se va raporta, după caz, fie la obligațiile fiscale principale nedeclarate, fie la cele declarate incorect, stabilite de organul fiscal, prin decizie de impunere.
Statisticile arată că un medic stomatolog câștigă în medie 3.000 de euro net/lună
Potrivit zf.ro, datele platformei BestJobs arată că un angajat care lucrează pe poziția de medic stomatolog are un salariu lunar de 2.000-3.000 de euro net. Pentru acest loc de muncă, de regulă, candidaţii trebuie să fie absolvenţi ai Facultăţii de Medicină Dentară, să aibă experienţă pe poziţia de de medic stomatolog, să aibă cunoştinţe medicale şi în realizarea procedurilor medicale stomatologice.
Cele mai multe locuri de muncă disponibile se găsesc în Cluj, București, Vâlcea, Prahova şi Argeş. Printre cel mai des întâlnite beneficii extrasalariale şi bonusuri specifice oferite pentru acest tip de loc de muncă sunt: bonusuri de performanţă, training de specialitate, disconturi, abonament servicii medicale şi stomatologice, tichete de masă.
CITEȘTE ȘI: