Economie
Val de teamă în rândul IT-iștilor români, după concedierile din Vest. Mai multe companii IT au anunțat disponibilizări
Mai multe companii multinaționale din sectorul IT au anunțat disponibilzări ale angajaților. Fenomenul a provocat un val de teamă și în rândul IT-iștilor români.
Val de teamă în rândul IT-iștilor români, după concedierile din Vest. FOTO: Pixabay
Val de concedieri al marilor companii IT precum Google, Microsoft și Twitter. La nivel național, Playtika, Oracle și Electrolux sunt câteva dintre companiile IT care s-au alăturat fenomenului mondial al disponibilizării angajaților, scrie Europa Liberă.
Zeci de mii de angajați din întreaga lume au fost afectați deja de valul de concedieri al marilor companii din sectorul IT. Și în România au loc concedieri, însă la o scară mai redusă. Cele mai afectate sunt posturile create în pandemie, potrivit experților consultați de publicația citată.
Printre firmele din industria IT care au concediat deja angajați în România se numără Vodafone, Playtika, Oracle și Electrolux.
Dan Zaharia, consultant IT și fondator al companiei Fab Lab din Iași, citat de Europa Liberă, spune că acest fenomen al concedierilor a ajuns în întreaga țară, însă cu un impact marginal.
„Concedierile s-au făcut pe fondul unor angajări foarte mari în perioada pandemică,” spune Dan Zaharia.
Expertul spune că efectul se resimte mai puțin în România decât în Statele Unite, din simplul motiv că „un om pe care îl dai afară din State probabil valorează cât salariul anual al multor oameni din România.”
„În România a ajuns un val de teamă”
Doru Șupeală, consultant de marketing, management și business, este de părere că valul concedierilor se manifestă diferit în România față de alte țări. „În România a ajuns cumva un val de teamă, adică un val care blochează cumva orice fel de acțiuni și decizii importante”, spune expertul, citat de Europa Liberă.
Motivele pentru care firmele mari din IT disponibilizează angajații sunt aceleași motive pentru care companiile din România reduc din cheltuieli pe alte paliere, cum ar fi bugetele pentru „training”, spune Doru Șupeală.
„Pare că e o stare de așteptare, de expectativă, în care [...] se îngheață niște lucruri”, spune el, precizând că aceste bugete nu sunt tăiate, ci doar neactivate. Mai mult, profiturile acestor companii nu au scăzut, iar ele nu suferă din punct de vedere financiar.
CITEȘTE ȘI: