Actualitate

Solstițiul de iarnă 2024. Cea mai lungă noapte din an și începutul iernii astronomice.

În ziua solstiţiului de iarnă avem parte de ziua cea mai scurtă şi noaptea cea mai lungă a anului. Ea marchează începutul iernii astronomice.

Solstițiul de iarnă 2024. Cea mai lungă noapte din an și începutul iernii astronomice.|Foto: pexels.com Solstițiul de iarnă 2024. Cea mai lungă noapte din an și începutul iernii astronomice.|Foto: pexels.com

 

 


Ca în fiecare an, deși iarna meteorologică sosește încă de la 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat de un moment precis, cel al solstițiului de iarnă. El este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezinta consecința mișcarii reale a Pământului în jurul Soarelui.

„Soare nemișcat”

Solstiţiu înseamnă „soare nemişcat”. În ziua în care are loc în emisfera nordică, în opoziţie în emisfera sudică se află în desfăşurare solstiţiul de vară. În ziua solstiţiul de iarnă, ce marchează începutul iernii astronomice, avem parte de ziua cea mai scurtă şi noaptea cea mai lungă a anului. Din 21 decembrie 2024 - solstițiul de iarnă 2024 a fost înregistrat la ora 11.21, durata zilei începe să crească timp de șase luni, până la solstițiul de vară. Astfel, ziua ține sub nouă ore, iar noaptea are peste 15 ore.


Cum se explică solstițiul și echinocțiul

Solstiţiile şi echinocţiile au loc deoarece axa de rotaţie a Pământului este înclinată cu 23,4 grade în raport cu orbita Pământului în jurul Soarelui. Această înclinare determină anotimpurile planetei, deoarece emisfera nordică şi cea sudică primesc cantităţi inegale de lumină solară pe parcursul unui an.

CITEȘTE ȘI: 
Echinocțiul de toamnă 2024. Ce este și cum ne afectează viața?

Soarele parcurge în decurs de un an cercul sferei cerești numit „ecliptică”, a cărui înclinare față de ecuatorul ceresc este de 23° 27′. La momentul solstițiului de iarnă Soarele se află deci în emisfera australă a sferei cerești, la distanța unghiulară maximă de 23° 27′ sud față de ecuator, el efectuând mișcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor, potrivit astro-urseanu.ro


Perioada solstițiului de iarnă în credințele populare

Potrivit credinţei populare, în nopţile în care se produce solstiţiul ar înflori feriga, iar cel care veghează şi surprinde acest moment va avea noroc în casă şi în dragoste. Cea mai veche referinţă scrisă despre o sărbătoare ce marca reîntoarcerea Soarelui (solstiţiu) a fost găsită în antichitate, în Mesopotamia. O veche tradiție spune că în noaptea în care se produce solstițiul de iarnă e bine să aprinzi o candelă sau o lumânare care să stea aprinsă până dimineața. Odată cu această zi, cerurile și străfundurile se deschid, moment simbolic despre care se spune că binele se bate cu răul, potrivit unei credințe populare vechi. 

În 2025, solstițiul va avea loc tot pe 21 decembrie, ora 17.03, într-o zi de duminică.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Solstițiul de vară 2024 are loc pe 20 iunie. Este cea mai lungă zi din an și începutul verii astronomice.

abonare newsletter