Economie
Creștere de 17% a prețurilor locuințelor din Cluj-Napoca, într-un an. A rămas cel mai scump oraș din țară
Cluj-Napoca a rămas cel mai scump oraș din România în privința locuințelor de vânzare. Într-un an, în municipiu a fost înregistrată o creștere de 17,2%.
Cluj-Napoca a rămas cel mai scump oraș din România în privința apartamentelor scoase la vânzare / Foto: captură ecran Emil Boc - Facebook
În ultimul trimestru din 2022, prețurile solicitate pentru locuințele din România au scăzut, în medie, cu 1,4% față de trimestrul anterior, potrivit datelor centralizate de imobiliare.ro. Această regresie plasează indicele imobiliar la valori apropiate cu cele din primul trimestru al anului 2022.
În ceea ce privește evoluția anuală, la nivel național a fost înregistrată o creștere de 4,1%.
Creștere de 17,2% a prețurilor în Cluj
Cluj-Napoca ocupă în continuare primul loc în clasamentul orașelor cu cele mai scumpe apartamente, cu o valoare de 2.410 euro pe metru pătrat, potrivit sursei citate.
Prețurile de aici au înregistrat un avans de 17,2% în ultimul an și un avans de 33,2% în ultimii doi ani.
„Comparativ cu perioada similară a anului anterior, datele relevă doar majorări ale prețurilor solicitate de vânzătorii din marile orașe. Cel mai semnificativ avans a avut loc în Cluj-Napoca (+17,2%), marje de creștere de două cifre fiind consemnate și în celelalte centre regionale: Iași (+13.1%), Oradea (+12,5%), Craiova (+11%) și Brașov (+10,1%). Pe următoarele locuri în topul scumpirilor se află Timișoara (+7%), Brăila (+6,9%), Ploiești (+5,2%), Constanța (+5%) și Galați (+4%)”, transmite agenția imobiliară.
Creștere a prețurilor și la nivelul UE
Se poate observa o tendință de ușoară creștere a prețurilor și la nivelul Uniunii Europene. Tendința de creștere este mult mai stabilă spre deosebire de ritmul de creștere al prețurilor locuințelor din România, potrivit experților imobiliari.
În ceea ce privește prețurile de tranzacționare a locuințelor, cele mai recente date publicate de Eurostat și Institutul Național de Statistică (INS) relevă, pentru trimestrul patru din 2022, o depreciere trimestrială de 1,1% și, respectiv, o creștere anuală de 6,5%.
CITEȘTE ȘI: