Economie

Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „La muncă, manageri clujeni!”

Manageri clujeni mari sau mici, faceți să fie și mai fain la Cluj-Napoca. Investiți în Consorțiile de Învățământ Dual.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

 

 


Consorțiile de Învățământ Dual sunt prima platforma serioasă prin care piață absolvenților se înșurubează, în sfârșit, la piață muncii.

 


Consorțiile sunt un pas important, dar foarte mic, nesemnificativ, raportat la problemele pieței muncii din România – vezi declinul demografic, riscurile migrației angajaților calificați către vest, mai nou și Ungaria, discriminările și distorsiunile create de facilitățile fiscale din domeniul muncii, cel mai mare NEET din UE, sisteme de educație și sănătate captive sinecurilor, politicului și familiilor, etc. S-a stricat cultură muncii la noi, dar asta este altă poveste.

Însă, pentru că aceste consorțîi să nu rămână doar niște afaceri imobiliare sau afaceri ale furnizorilor de echipamente sau afaceri de publicitate și de PR ale autorităților sau afaceri ale greilor orașului care își angajaeaza acolo cunoscuții, este nevoie ca mediul de afaceri să se trezească din văicăreala că “nu găsim oameni calificați” și se pună pe treabă.

 


„Așadar, industrii prelucrătoare, agenți economici și societăți comerciale, la muncă, Investiți în Consorțiile de Învățământ Dual”


La momentul zero al constituirii consortiilor, haideți să vedem cât sunt de interesate companiile din Cluj-Napoca să pregătească angajați calificați. Peste 77 de mii de firme înregistrate în oraș, o cifra de afaceri agregată de 60 miliarde lei, un profit cumulat de 6,6 miliarde lei, cu 130 de mii de angajați  (date din topfirme.ro, pentru anul 2021). E fain la Cluj-Napoca.

 


Și acum, să vedem care este interesul companiilor de a pune umărul la Consorțiile de Învățământ Dual.  

Din Top 20 de companii ca și cifră de afaceri, doar două.
Din Top 20 de companii ca și număr de angajați, doar două.
Din Top 20 de companii ca și profit realizat, doar una singură.

Doar 9 companii sunt înscrise în Consorțiul de Învățământ Dual din Cluj-Napoca.

Sigur că, în această primă fază, companiile încă nu știu detalii sau nu au aflat deloc despre această oportunitate de a-și pregăti resursă umană calificată – deși în primul grup de companii înscrise sunt și firme înregistrate în afară județului. Sau că, în statistică de mai sus, sunt firme care sunt înregistrate în județ dar nu au activitatea principală sau grosul angajaților aici. Sau că, să mai așteptăm, suntem ardeleni, urmează alte faze în care numărul angajatorilor va crește exponențial.

Sau că, pur și simplu, avem dovadă că firmele nu sunt de fapt interesate să investească în resursă umană, doar se văicăresc că absolvențîi nu sunt bine pregătiți, că pleacă în străînătate, că statul nu face nimic să crească valoare resursei umane, etc. După care, fără să investească un leu în pregătirea viitorului muncii din România, se duc și fură angajații de la firmele care îi pregătesc.

Repet îndemnul de mai sus, corectând limbajul de lemn gen „industrii prelucrătoare”, „agenți economici” și „societăți comerciale”. 

La muncă, manageri clujeni mari sau mici care conduceți companii, care spuneți că vreți să ne rămână copiii în țară, care doriți să nu mai râdă Austria de noi - investiți în Consorțiile de Învățământ Dual.

 Opinie de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

CITEȘTE ȘI:

Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Moartea și-a instalat tehnologie de ultimă generație si devine sectorul economic al viitorului”

OPINIE. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Cumpărați manualul de evaziune fiscală și munca la negru”

abonare newsletter