Economie

OPINIE. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Cumpărați manualul de evaziune fiscală și munca la negru”

Cumpărați manualul de evaziune fiscală și munca la negru – dacă încă nu-l aveți în bibliotecă. Pentru că au să crească taxele, impozitele și contribuțiile.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

 

 


Tocmai ce s-a terminat ianuarie, luna lui Janus, zeul roman cu o față în trecut și una în viitor. Economia duduie din consum și servicii. Pârtii pline, hoteluri pline, restaurante pline, magazine pline, mall-uri pline, totul la prețuri cu 50% mai mari decât la începutul lui 2022. Până și băncile încep să se aglomereze, dar asta probabil pentru ca clienți amatori de sport extrem vor să încerce iarăși ceva nou, mai aventuros, de la creatorii de credite în CHF, ROBOR, IRCC.

 


Se văd efectele creșterii salariilor și pensiilor începând cu 1 ianuarie 2023. 

Lumea aruncă în consum tot surplusul la salarii și pensii, consum de bună seamă din import, pentru că producția industrială românească scade - fabricile din țară nu fac față competitorilor externi, comenzile la export se micșorează pentru că se duc în țări fără festival de consum ca la noi iar costurile ridicate de operare pun bomboana pe colivă.


„De ce sunt lansate în spațiul public insinuări”

Și atunci, dacă tuturor le merge bine, de ce sunt lansate în spațiul public insinuări cu privire la posibile noi reforme fiscale care să aducă creșteri de taxe, impozite și contribuții? 

Foarte simplu, pentru că economia duduie exact din sectoarele care mustesc de evaziune fiscală și munca la negru, imposibil de stăvilit în România. Nu se știe, nu se poate, nu se dorește a fi stăvilite.


Trebuie să înțelegem că vin bani insuficenți la buget pentru a acoperi cheltuielile uriașe propuse de autorități -  reamintim absolvenților de orice altceva în afară de ASE că mult laudată creștere economică mare din 2022 nu înseamnă venituri bugetare mari. Și că recordul de investiții străine directe din 2022 va produce efecte în economie doar peste 5-7 ani, pentru că au beneficiat de ajutor de stat. 

Prin urmare, deficitul triplet specific  României - deficitul cronic de cont curent + deficitul bugetar + deficitul balanței comerciale - este acoperit de împrumuturi, și în loc de imprumuturi rambursabile și cu dobândă, ce ar merge mai bine? Niște taxe, impozite și contribuții mai mari care înseamnă încasări suplimentare la buget de la ai noștri, nerambursabile și fără dobândă.


„VOR CREȘTE TAXELE, IMPOZITELE ȘI CONTRIBUȚIILE”

Noul pachet de taxe, impozite și contribuțiia fost deja lansat subtil în dezbatere prin concepte sofisticate de genul „regândit”, „reașezat”, „concordat” cu ceea ce se întâmplă în alte țări cu care ne comparăm. Vor fi vinovate de această reformă fiscală criza din Ucraina, criza globala inflaționistă, criza utilităților, criza carburanților, inechitățile dintre companiile românești și cele străine (e bună asta, ultima) – nicidecum evaziunea fiscală și munca la negru, care pe fondul inflaționist au atins un apogeu în 2022, 150-200 miliarde Ron.

Ca să fie mai clar pentru cei care s-au întors mai târziu din concediu, VOR CREȘTE TAXELE, IMPOZITELE ȘI CONTRIBUȚIILE, una sau toate dintre ele. 

Să decripăm discursurile care apar tot mai des. O să aveți impozit pe cifra de afaceri. O să crească impozitul pe dividende. O să se revină la sistemul de taxare a muncii de dinainte de 2018, dar raportat la salariile brute din 2022.

Așadar, pentru puținii care nu fac evaziune fiscală și munca la negru sau care nu și-au pus secretari de stat în ministere ca să le dea facilități și amnisții, puneți mâna pe carte și învățați cum să fentați legile. Uite, capitolul 1 din manual: costurile legale cu salariile sunt 45%, dacă dați bani la negru prin dividende va costa doar 24%.

Fața lui Janus care se uita in trecut, la 2022, zâmbește, a fost un an bun pentru România, în ciuda văicărelii colective. Urmărim cu interes ceea ce va vedea în 2023 fața lui Janus care se uită în viitor. 

Opinie de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

CITEȘTE ȘI:

OPINIE Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Wind of Change. Ceva fără precedent la începutul lui 2023

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Nimeni nu vrea România și Bulgaria în Spațiul Schengen”

abonare newsletter