Economie
Salariul minim european, din 2024 şi în România. Acesta ar urma să crească cu 500 de lei
Salariul minim european trebuie implementat şi în România până în 2024, iar salariaţii români vor avea doar de câştigat.
sursă foto Pixabay
Consiliul Economic Social (CES) recomandă Guvernului să înceapă discuţiile şi să negocieze cu partenerii sociali implementarea directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.
În toamna anului trecut, Dragoş Pîslaru, eurodeputat REPER, susţinea că directiva privind salariul minim european ar trebui să aducă o creştere de peste 500 de lei unui angajat cu salariu minim din România.
Informaţia apare în raportul „Corelarea salariului minim cu necesarul pentru un trai minim decent: studiu de politică publică”, prezentat recent.
Conform sursei citate, la stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2022, prin Hotărârea Guvernului 1.071/2021, la valoarea de 2.550 lei, s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considerare: rata inflaţiei de 5% prognozată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, 2,1% creşterea reală a productivităţii muncii pe persoană pentru anul 2020 conform datelor Eurostat, creşterea câştigului mediu brut, o parte din creşterea economică prognozată 2021/2020.
8.659 lei/pună pentru un trai minim decent în România
Astfel, valoarea coşului de consum în lei pentru un trai minim decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii este de 8.659 lei pe lună, conform calculelor FES/Syndex.
În ceea ce priveşte structura cheltuielilor, din această sumă alimentaţia reprezintă 1.898 lei, îmbrăcăminte şi încălţăminte (853 lei), locuinţa (2.273 lei), dotarea locuinţei (246 lei), cheltuieli cu locuinţa (739 lei), produse de uz casnic şi igienă personală (274 lei), servicii (563 lei), educaţie şi cultură (641 lei), îngrijirea sănătăţii (132 lei), recreere şi vacanţă (253 lei), fondul de economii al familiei (787 lei).
Reprezentanţii CES recomandă Guvernului implementarea noii directive a Parlamentului European şi a Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, prin care se propune promovarea creşterii gradului de adecvare al salariilor minime stabilite prin lege, contribuind astfel la realizarea unor condiţii decente de muncă şi de trai pentru angajaţii europeni şi prin care se stabileşte un cadru de referinţă pentru gradul de adecvare al salariilor minime legale.
Pe de altă parte, reprezentanţii CES recomandă Guvernului României şi partenerilor sociali agrearea unui cadru de negociere a salariului minim care să conţină atât o componentă de analiză a datelor, cât şi una de negociere între partenerii sociali pe baza acestor date.
Totodată, CES recomandă Guvernului ca discuţiile în acest cadru să înceapă cu minimum 6 luni înainte de finalul anului pentru ca decizia să poată fi comunicată companiilor cu minimum 3 luni înainte de intrarea ei în vigoare.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: