Economie

Numărul românilor care reușesc să economisească a crescut. 25% dintre persoane sunt într-o poziţie financiară mai bună acum decât în 2022

Numărul românilor care reuşesc să economisească o sumă cuprinsă între 20 şi 50% din venit, în fiecare lună, a crescut cu 35,4% anul acesta comparativ cu 2022, potrivit unui sondaj comandat de specialitate.

Teanc de bani pe tastatură/ Foto: depositphotos.com Teanc de bani pe tastatură/ Foto: depositphotos.com

 

 


Numărul românilor care reuşesc să economisească o sumă cuprinsă între 20 şi 50% din venit, în fiecare lună, a crescut cu 35,4% anul acesta comparativ cu 2022, potrivit unui sondaj comandat de specialitate.

 


În acelaşi timp, jumătate din populaţie nu reuşeşte să pună deoparte decât o sumă mică de bani, la fel ca anul precedent.

CITEȘTE ȘI:
250.000 de copii și tineri de până în 18 ani au cont la Banca Transilvania
Le-a ajuns cuțitul la os! Românii „se feresc” de credite și încep să consume din economiile bancare

Raportat la grupe de vârstă, o treime dintre adulţii între 35 şi 54 de ani economisesc lunar o sumă rezonabilă, o creştere semnificativă faţă de anul precedent. În creştere moderată este numărul celor de peste 55 de ani, pe când numărul tinerilor până în 34 de ani care fac economii lunar a rămas relativ constant, la 40%.


Creşterea numărului celor care au declarat că reuşesc să facă economii vine pe fondul îmbunătăţirii generale a percepţiei oamenilor asupra situaţiei lor financiare din ultimele 12 luni: aproape 25% dintre respondenţi au declarat că sunt într-o poziţie financiară mai bună acum decât anul trecut, cu cea mai mare creştere în rândul adulţilor până în 54 de ani, iar 50% au declarat că situaţia lor a rămas aceeaşi. Pentru o pătrime dintre români, percepţia cu privire la situaţia financiară s-a degradat în ultimul an, dar numărul acestora este mai mic cu aproape 20% decât anul trecut.

Acelaşi studiu a reliefat că 34% dintre români nu au făcut nicio economie în ultimele 12 luni. Dintre cei care au reuşit să pună bani deoparte, cei mai cumpătaţi au fost tinerii între 18 şi 24 de ani care, în procent de 46%, au economisit o sumă de bani de câte ori au avut posibilitatea, faţă de 2022, când au făcut acest lucru doar 17,7% dintre ei. Pentru 32% dintre români, banii pe care i-au economisit le-ar ajunge pentru minimum 6 luni. În plus, 10% dintre ei spun că suma economistă le-ar fi suficientă pentru un an.


CITEȘTE ȘI:
Numărul companiilor care au intrat în insolvență a scăzut în primul semestru din 2023. 193 de firme din Cluj au „pus lacătul pe ușă”
Plafonarea adaosului comercial timp de 3 luni începe de la 1 august! 14 alimente vor beneficia de reducere

Numărul celor care spun că s-au împrumutat în ultimele 12 luni de la instituţii financiare (bancare şi nebancare) a crescut cu aproape 13% faţă de anul trecut. Categoria cea mai activă din acest punct de vedere a fost cea între 25-34 de ani, care a înregistrat o creştere cu aproape 50% faţă de anul precedent.

În ceea ce priveşte planurile de viitor, 61,7% dintre români afirmă că nu vor să ia un împrumut în următoarele 12 luni, motivele principale fiind cumpătarea (19%) şi îngrijorări legate de evoluţia situaţiei financiare personale (12,5%).


Sondajul a fost realizat în rândul populaţiei adulte cu vârste cuprinse între 18-75 de ani din Australia, Republica Cehă, Ungaria, Mexic, Polonia, România, Lituania, Estonia şi Letonia. Kantar a intervievat un eşantion total de 4.501 persoane (câte 500 în Polonia şi România, Letonia, Estonia, Cehia, Ungaria, Mexic şi Australia şi 501 în Lituania).

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Înscrierile în programul Rabla Local, afectate de probleme tehnice. Site-ul a avut probleme timp de 2 ore

Carne, lapte, ouă, fructe, pește. „Mulțumim de masă”, Ungaria, Polonia și Bulgaria!

abonare newsletter