Economie
Măsurile fiscale, explicate de un analist economic: „Nu este bine să faci sport. Mai bine mergi la păcănele”
Măsurile fiscale scumpesc mâncarea bio, dar și sportul! Radu Georgescu, analist economic, explică măsurile fiscale recente și cum se traduc acestea în viața de zi cu zi.
Măsurile fiscale scumpesc mâncarea bio, dar și sportul. FOTO: Pixabay
Recentele măsuri fiscale par a fi făcute pentru a descuraja un stil de viață sănătos și a promova obiceiuri nesănătoase, fie că vorbim despre mâncarea consumată sau activitățile de petrecere a timpului liber.
Radu Georgescu, analist economic, explică măsurile fiscale și cum se traduc acestea pentru români.
„Multe dintre ele sunt inedite și ridică semne de întrebare. Cum citesc eu aceste modificări fiscale:
1. Nu este bine că mănânci sănătos, bio. Mai bine mănânci junk food.
TVA-ul la mâncarea bio, eco, crește de la 5% la 9%. Dacă mănânci bio nu ești folositor bugetului de stat. Nu prea consumi medicamente iar porțiile tale de mâncare nu sunt XXL, ca la mâncarea junk food.
2. Nu este bine să faci sport. Mai bine mergi la sala de pariuri și păcănele
TVA-ul pentru activitățile sportive (săli de sport, competiții sportive, etc.) crește de la 5% la 19%. Dacă faci sport nu ești folositor bugetului de stat. Dacă mergi la sala de sport plătești doar abonamentul lunar. Mai bine mergi la sala de pariuri unde poți să pierzi nelimitat (toți banii, casa, etc). 16% din pierderea ta o ia statul.
3. Nu este bine să faci facultate.
Firmele care au coduri CAEN de IT, avocați, medici, stomatologi nu au opțiunea de impozit 1% pe venit. Toate companiile micro din aceste categorii au obligatoriu impozit de 3%. Dacă ai făcut o facultate atunci să plătești impozit de 3 ori mai mare. Oricum votezi greșit de fiecare dată. Sincer, eu nu am mai văzut până acum diferențiere de impozitare în funcție de facultatea pe care ai făcut-o.
4. Măsurile de mai sus sunt pentru cei care gândesc.
Totuși, statul trebuie să ia bani și de la cei care cred că Pământul este plat, cei care cred că în vaccinuri sunt cip-uri, etc. Așa că au inventat niște impozite care sunt aplaudate de o mare mulțime de oameni. Dar aceștia nu înțeleg că vor plăti și ei aceste impozite.
5. Impozit de 1% pentru companiile care au cifra de afaceri peste 50 milioane de euro.
Acest impozit înseamnă de fapt creșterea TVA-ului cu 1% pentru majoritatea bunurilor și serviciilor. Într-o economie cu o inflație oficială de 10%, este o glumă să crezi că este vreo firmă care nu va pune această taxă în preț.
6. Impozitarea băncilor lacome.
Este o premieră în fiscalitatea românească (probabil și internațională) când o firma trebuie să plătească și impozit pe profit și impozit pe venit în același timp. Pentru cei care nu știu, băncile pun în preț toate taxele. De exemplu băncile nu sunt plătitoare de TVA, deci nu pot să deducă TVA-ul. Valoarea TVA-ului este inclusă în dobânzile la credite. Ce credeți că se va întâmpla cu impozitul pe venit de la bănci?”, a arătat analistul economic, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: