Economie

Rata anuală a inflației, sub 9% în septembrie. Prețurile au crescut pentru majoritatea produselor

Rata anuală a inflației în septembrie 2023 a înregistrat o încetinire, situându-se la 8,8%. Cu toate acestea, produsele alimentare s-au scumpit cu peste 10%.

Prețurile produselor continuă să crească, chiar dacă inflația încetinește/Foto: pixabay.com Prețurile produselor continuă să crească, chiar dacă inflația încetinește/Foto: pixabay.com

 

 


Rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna septembrie la 8,8%, după ce în august-iulie a stagnat 9,4%. În același timp, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 10,36%, cele nealimentare cu 6,68%, iar serviciile cu 12,10%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS). 

 


Potrivit datelor aferente lunii septembrie, comparativ cu luna anterioară, preţurile de consum au crescut cu 0,8%, în condiţiile în care alimentele s-au scumpit cu 0,3%, mărfurile nealimentare cu 1% şi serviciile cu 1,1%.

Preţurile au crescut pentru o serie de produse, cartofii înregistrând o creştere de 6,7%. Au fost înregistrate creșteri de prețuri la detergenţi (+2,3%), cărţi, ziare şi reviste (+3,6%) şi combustibili (+2%).


De asemenea, s-au scumpit serviciile de apă, canal şi salubritate (+3%), electricitate (+1,6%), chirii (+2%), transportul aerian (+2,8%), servicii poştale (+7,5%).

Indicele prețurilor de consum septembrie 2023 - septembrie 2022

Dintre produsele alimentare, peștele proaspăt s-a scumpit cel mai mult, cu o creștere de 17,65%, prețul margarinei a crescut cu 17,28%, ouă - 16,62%. 


La băuturi, prețul berii s-a majorat în ultimul an cu 17,34%, iar cel al vinului cu 10,03%. 

În categoria serviciilor, transportul aerian a înregistrat cele mai mari creșteri de preț de 24,32%, fiind urmat de serviciile de apă, canal și salubritate - 20,83%,  serviciile de cosmetică - 17,14%. 


CITEȘTE ȘI: 
Creștere modestă a economiei, în vara acestui an. Avertisment BNR: Incertitudini și riscuri majore din cauza măsurilor fiscale.

Energia termică, prețuri mai mari cu - 23,82%.

Banca Naţională a României semnala, la începutul lunii octombrie, că, potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflaţiei va continua să scadă până la finele anului curent. În august, BNR a revizuit ascendent, la 7,5%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi la 4,4% pentru sfârşitul lui 2024.

Cele mai recente analize indică o creștere mai modestă a economiei în perioada iulie-septembrie 2023, comparativ cu previziunile precedente. Potrivit BNR, noul pachet de măsuri fiscale adoptat de Guvern prezintă riscuri majore pentru anul viitor din perspectiva inflației.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Românii, mai săraci de la un an la altul. Cheltuielile pe gospodărie s-au majorat cu peste 10%

Creștere modestă a economiei, în vara acestui an. Avertisment BNR: Incertitudini și riscuri majore din cauza măsurilor fiscale.

Rata anuală a inflației se menține la 9,4%, în august. Alimente mai scumpe cu peste 10%, în ciuda plafonării adaosului comercial la unele alimente de bază

abonare newsletter