Economie

Alimentele de bază cu fluctuații de preț ar putea fi plafonate punctual. La ce găselniță au recurs comercianții pentru a fenta statul?

Măsura de plafonare a adaosului comercial la produse alimentare de bază ar putea fi prelungită, iar lista produselor ar putea fi extinsă. Între timp, unii comercianți recurg la diverse „artificii” pentru a eluda măsura de reducere a prețurilor.

Măsura limitării prețurilor la o serie de alimente de bază ar putea fi prelungită/Foto: Florin Barbu Facebook.com Măsura limitării prețurilor la o serie de alimente de bază ar putea fi prelungită/Foto: Florin Barbu Facebook.com

 

 


La finalul lui octombrie 2023, prețurile pentru o serie de produse de bază erau plafonate pentru o perioadă de trei luni. Astfel, măsura urmează să expire la sfârșitul acestei luni. Prețurile ar putea fi limitate în continuare, iar în lista produselor cu adaosul comercial plafonat ar putea fi incluse noi produse de bază ce înregistrează fluctuații de preț. 

 


Discuţiile de la Ministerul Agriculturii cu retailerii despre măsura plafonării adaosului comercial la alimentele de bază s-au încheiat, însă concluziile finale vor fi anunţate abia săptămâna viitoare, după o altă rundă de discuţii cu procesatorii, mai ales că retailerii au venit cu o nouă variantă de lucru, respectiv introducerea unui mecanism prin care să se intervină punctual la unele produse care înregistrează fluctuaţii mari de preţ.

CITEȘTE ȘI: 
Plafonarea adaosului comercial pentru unele alimente de bază ar putea fi prelungită cu trei luni. Lista produselor cu prețuri limitate.

Potrivit unor variante de lucru propuse de retaileri, care susţin că încă nu a fost discutată modalitatea concretă, ci doar ideea unui mecanism, ar putea exista o intervenţie punctuală, dacă există fluctuaţii mari de preţ, pe anumite produse. Această intervenţie, printre altele, presupune acordul voluntar, promoţii, reducerea adaosului comercial punctual sau plafonarea preţului.


„Am constatat împreună că au existat efecte pozitive, dar pe de altă parte trebuie să vedem cum să continuăm, pentru că trebuie să ne gândim şi la alte mecanisme sau cumva la o ajustare a acestui gen de intervenţie prin ordonanţă de urgenţă, de aşa manieră încât totuşi şi funcţionarea pieţei să fie asigurată”, a declarat George Bădescu, director executiv Asociația Marilor Rețele Comerciale România (AMRCR).

Măsuri aplicate de comercianți pentru evitarea plafonării prețurilor

Prelungirea perioadei de plafonare a adaosurilor comerciale la alimentele de bază nu este văzută cu ochi buni de unii reprezentanți ai comercianților, care acuză imixtiunea statului în principiile pieței libere. Totodată, ei spun că unii comercianți au găsit metode de a evita măsura, prin vânzarea de mălai la 1,05 kg, în loc de mălaiul la un kilogram al cărui adaos este plafonat, iar alții au compensat prin scumpirea altor produse, precum detergenții, pampers, bulion și altele, potrivit economedia.ro


Comercianții susțin că prelungirea plafonării va duce în continuare la creșterea prețurilor în alte zone de produse. 

„E o măsură populistă care nu are ca efecte ceva solid pentru economie și nici niște beneficii măsurabile. Dacă mergeți la raft, practic nici nu observați foarte bine produsele plafonate. Dacă am plafonat 10-20 de produse lactate din 1.500, n-am făcut nimic. Brânza e scumpă, telemeaua e mai scumpă, cașul e mai scump, ș.a.m.d. Unde e plafonarea? Caută oamenii laptele de un litru? Bineînțeles că există și lapte de 1,7 litri care n-a fost plafonat. Cum a apărut mălaiul de 1,05 știți? S-a scos mălai de un kilogram și 5 grame ca să nu intrăm la plafonare”, a declarat Feliciu Paraschiv, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România, potrivit sursei citate. 


Ca efect al acestor plafonări, comercianții și procesatorii au căutat alte căi de obține profit, respectiv au scumpit alte produse.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare a intrat în vigoare pe 1 august 2023, pentru o perioadă de trei luni, cu 14 grupe de produse alimentare: pâinea, laptele de vacă proaspăt, brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, făină albă de grâu, mălai, ouă, ulei de floarea soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi albi vrac, zahăr alb tos.

La finele lunii octombrie, Guvernul a aprobat prelungirea cu 90 de zile a măsurii de limitare a adaosului comercial la unele alimente, incluzând şi noi produse în această listă, în total fiind 21. Astfel, lista produselor cu adaos comercial plafonat a fost extinsă cu: orez - bob rotund, cozonac, bulion de roşii, smântână 12% grăsime, margarină, drojdie, pere, usturoi şi carne tocată.

Termenul limită privind plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază este 31 ianuarie 2024.

 Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Pâinea, laptele, carnea, ouăle și alte alimente ar urma să se ieftinească pentru 3 luni! Cotele de adaos comercial, limitate

Plafonarea adaosului comercial pentru unele alimente de bază, prelungită cu trei luni. Lista produselor cu prețuri limitate

Plafonarea adaosului comercial timp de 3 luni începe de la 1 august! 14 alimente vor beneficia de reducere

abonare newsletter