Economie

6.000 de locuri noi de muncă, generate prin reconversia platformei Carbochim. Ce oportunități economice aduce proiectul pentru Cluj-Napoca?

Peste 2.000 de angajați și sute de companii vor fi implicate în construirea viitorului ansamblu mixt de pe platforma industrială Carbochim. Proiectul va genera, potrivit estimărilor investitorului, peste 6.000 de locuri noi de muncă.

6.000 de locuri noi de muncă, generate prin reconversia platformei Carbochim. Sursa: randare proiect 6.000 de locuri noi de muncă, generate prin reconversia platformei Carbochim. Sursa: randare proiect

 

 


Investiția de peste jumătate de miliard de euro a grupului Iulius pe fosta platformă industrială Carbochim va duce la crearea a peste 6.000 de locuri noi de muncă, atât pe componenta de office, cât și pe cea de retail, potrivit estimărilor preliminare ale investitorului. 

 


Lucrările de construire a viitorului ansamblu mix din zona Piața 1 Mai - strada Porțelanului vor implica nu mai puțin de 2.000 de angajați și sute de companii. De asemenea, sute de entități economice vor fi implicate sub o formă sau alta în proiect, urmând să genereze venituri la bugetul local și vor contribui totodată la creșterea nivelului de trai în oraș.

„Beneficiile sunt, evident, și de ordin economic, cu un impact direct la bugetul local și al statului, fiind o investiție de o asemenea amploare, dar și indirect, prin crearea de locuri de muncă și oportunități de dezvoltare, prin atragerea de noi companii, prin aportul la atractivitatea investițională în zonă, prin parteneriate care se dezvoltă cu diferite alte medii, dincolo de cele de business, cum ar fi cel cultural sau educațional. (…) Estimăm că proiectul va genera crearea a peste 6.000 locuri de muncă, atât în componenta office, cât și pe cea de retail. La o asemenea investiție, entitățile economice atrase în proiect sunt de ordinul sutelor, ceea ce înseamnă impact economic direct și indirect. Apoi, în perioada lucrărilor de construire ar urma să fie implicați peste 2.000 de angajați și sute de companii din domenii conexe. Genul acesta de proiecte au un impact cu efect multiplicator, pentru că dincolo de contribuţiile directe de milioane de euro la bugetele locale şi de stat, economic vorbind, atrag investiţii generatoare de venit şi de oportunităţi care se traduc în nivelul de trai”, a declarat Sorin Guttman, Project Manager, pentru monitorulcj.ro.


Cel mai mare mall din țară

Centrul comercial ce urmează să fie amenajat pe fosta platformă industrială Carbochim va avea cea mai mare suprafață de retail din țară: peste 115.000 mp. Acesta va reuni cele mai moderne viziuni în materie de tendințe fashion, shopping și lifestyle: designeri de fashion, branduri din zona high-end, alături de noile magazine-concept de modă responsabilă, beauty și home&deco.

De asemenea, complexul va cuprinde o componentă rezidențială: o nouă generație de locuințe, cu focus pe sustenabilitate și orientare către Someș și către zonele integrate de parc și grădini. Locuințele vor fi realizate din materiale și finisaje premium, cu suprafețe mari vitrate, terase ample și îndepliniind condițiile de eficiență energetică.


Nu în ultimul rând, ansamblul va integra, în primă fază, circa 13.000 mp de spații de birouri.

Pentru a asigura conectivitatea întregii zonei, prin proiectul de reconversie urbană se vor realiza: 
- un pod rutier și două pasarele pietonale peste râul Someș
- modernizarea străzilor Porțelanului și Câmpul Pâinii
- amenajarea a două sensuri giratorii
- amenajarea Pieței 1 Mai pe segmentul aferent proiectului
- crearea a peste 3.200 de ml de piste de bicicletă, atât pe limitele străzilor perimetrale, cât și în cadrul proiectului, pe linia malului Someș. 


Parte din proiect vor fi și 1.600 de spații de parcare pentru biciclete și 900 de locuri pentru care va fi asigurat cablajul necesar stațiilor de încărcare electrică. Investiția va fi deservită de până la 4.800 de locuri de parcare, subterane și supraterane.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cum arată platforma Carbochim din Piața 1 Mai? Va fi transformată, în doar câțiva ani, în mall cu spații culturale, clădiri rezidențiale și birouri - FOTO/ VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter