Economie

România rămâne țara cu cea mai ridicată inflație din UE pentru a cincea lună consecutiv

România este pentru a cincea lună la rând ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE.

România, a cincea lună la rând țara cu cea mai ridicată rată a inflației din UE|Foto: pixabay.com România, a cincea lună la rând țara cu cea mai ridicată rată a inflației din UE|Foto: pixabay.com

 

 


Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a urcat în mai la 2,7%, de la 2,6% în aprilie, în timp ce România este, pentru a cincea lună la rând, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar, potrivit celor mai recente date publicate de oficiul european pentru statistică (Eurostat).

În mai, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Lituania (0%), Finlanda (0,4%) şi Italia (0,8%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (5,8%), Belgia (4,9%) şi Croaţia (4,3%).


CITEȘTE ȘI: 
Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 5,1% în luna mai. Ce alimente și servicii s-au scumpit cel mai mult.

Comparativ cu aprilie 2024, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 17 state membre, inclusiv în România, de la 6,2%, până la 5,8%, a rămas stabilă în două ţări şi a crescut în 14 state membre.

În zona euro, rata anuală a inflaţiei s-a situat în luna mai la 2,6%, în creştere de la 2,4% în aprilie.


În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,24%, cele nealimentare cu 6,38%, iar serviciile cu 9,29%.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere, la 4,9%, de la 4,7% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

România a avut cea mai ridicată inflație din Uniunea Europeană în primul trimestru din 2024

Rata inflației va avea o reducere „mult încetinită” pe final de an, avertizează BNR. Riscuri economice din cauza salariilor din sectorul public, a deficitului bugetar uriaș și a creșterii taxelor.

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 5,1% în luna mai. Ce alimente și servicii s-au scumpit cel mai mult.

Ultimele Stiri
abonare newsletter