Economie

România trece din toamnă la salariul minim european. Cum va fi calculat?

România va trece, din toamnă, la salariul minim european. Venitul minim va fi calculat în baza unor indicatori clari și nu va depinde de bunul plac al politicienilor.

România trece la salariul minim european din toamnă. Cum va fi calculat|Foto: Depositphotos.com România trece la salariul minim european din toamnă. Cum va fi calculat|Foto: Depositphotos.com

 

 


În România sunt circa 1,6 milioane de angajați încadrați cu salariul minim pe economie. Din toamnă, însă, România va trece la salariul minim european, care va fi calculat în funcție de salariul mediu brut de la nivelul țării, iar astfel nu va mai putea fi stabilit arbitrar de politicieni.

Cum va fi calculat salariul minim european

Noul salariu minim se va raporta la jumătate din salariul mediu și va fi influențat de inflație și de productivitatea muncii. 


Potrivit Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, pe care România s-a angajat să o aplice, salariul minim european se calculează în funcție de un coș de bunuri și servicii la prețuri reale, pentru a determina costul vieții. Fiecare țară ar avea astfel propriul salariul minim european care să asigure un trai decent.

De la 1 iulie 2024, salariul minim brut va fi majorat de la 3.300 de lei la 3.700 de lei, ceea ce înseamnă un salariu mediu net de aproximativ 2.300 de lei.


CITEȘTE ȘI: 
Oficial. Salariul minim brut, majorat la 3.700 de lei, de la 1 iulie

Pentru un trai decent, un adult singur are nevoie de peste 3.000 de lei pe lună pentru mâncare, casă, îmbrăcăminte, educație, recreere și pentru un fond de economii.

Cel mai mare și cel mai mic salariu minim în UE

În prezent, valoarea salariului minim pe economie din spațiul Uniunii Europene diferă substanțial: cel mai mare salariu minim este înregistrat în Luxemburg, iar cel mai mic în Bulgaria, urmat de România.


Astfel, România se află pe penultimul loc în UE în privința valorii salariului minim, fiind surclasată de Ungaria.

La 1 ianuarie 2024, 22 din cele 27 de state membre UE aveau salariul minim național.


Cel mai mare salariu minim național în: Luxemburg - 2.571€ pe lună, Irlanda - 2.146€, Olanda - 2 070€. 

Cea mai mică valoare a salariului minim national: Bulgaria - 477€ pe lună, România – 663 €, Ungaria - 697€ pe lună.

Un număr de cinci state din cele 27 de state membre UE nu au salariu minim pe economie - Danemarca, Italia, Austria, Finlanda și Suedia.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

România, printre țările europene cu cel mai mic salariu minim. Top 3 cele mai mari salarii minime în UE.

Salariul minim european, introdus în acest an în România. Cât vor câștiga în plus angajații români?

De câți bani are nevoie o familie pentru a trăi decent în Cluj-Napoca? TOPUL celor mai scumpe orașe din România.

Ultimele Stiri
abonare newsletter