Economie

Analiză UBB. PIB-ul pe cap de locuitor din România s-a apropiat de cel al Poloniei, dar majoritatea românilor nu resimt bunăstarea financiară.

Deși România ajunge din urmă Polonia în privința PIB-ului pe cap de locuitor, țara noastră se află pe penultimul loc în regiune în privința bunăstării financiare resimțite de populație.

România ajunge din urmă Polonia în privința PIB-ului pe cap de locuitor, însă țara noastră se află pe penultimul loc în regiune în privința bunăstării financiare resimțite de populație|Foto: Depositphotos.com România ajunge din urmă Polonia în privința PIB-ului pe cap de locuitor, însă țara noastră se află pe penultimul loc în regiune în privința bunăstării financiare resimțite de populație|Foto: Depositphotos.com

 

 


Cele mai recente date ale oficiului european de statistică (Eurostat) arată că țara noastră s-a plasat anul trecut în urma Poloniei în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor. 

Indicele arată o îmbunătățire în 2023, de la 76% în 2022, la 80% din media Uniunii Europene. Spre exemplu, țara noastră a depășit Ungaria, care se confruntă cu o rată a inflației ridicată, dar și Croația, Slovacia și Letonia. Astfel, România se plasează după Polonia în privința PIB-ului pe cap de locuitor. 


CITEȘTE ȘI: 
PIB-ul pe cap de locuitor din România l-a depășit anul trecut pe cel al Ungariei și s-a apropiat de cel al Poloniei

sursa: Eurostat

Datele au fost analizate de economiștii de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor. Astfel, potrivit specialiștilor clujeni, în ciuda acestui rezultat spectaculos pentru România, populația resimte mai puțin bunăstarea financiară. 

„Realitatea economică este însă una mai complexă, percepția populației privind dezvoltarea economică fiind diferită în acest sens.


Confirmând percepția majorității populației, indicatorul bunăstării financiare a populației (valoare financiară netă) arată că România se află pe penultimul loc în regiune, după Polonia”, semnalează sursa citată. 

sursa: Romanian Economic Monitor

Astfel, indicatorul poate reflecta mai degrabă nivelul de eficiență economică și mai puțin gradul de prosperitate a unei națiuni.


Guvernatorul BNR Mugur Isărescu semnala luna trecută că, în comparație cu țările din regiune - Cehia, Polonia, Ungaria, țara noastră a înregistrat în prima parte a anului cea mai mare rată a inflației, deși în 2023 România avea inflația comparabil mai mică decât statele vecine. 

„Din iunie 2022 până în august anul trecut, România a avut cea mai bună performanță între cele patru țări, a avut inflația cea mai scăzută, cu un maxim de 16%, Ungaria a mers până la 25%. Din toamna anului trecut, din loc fruntaș, cu inflația cea mai mică, am ajuns cu inflația cea mai mare dintre cele patru țări și din UE”, a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. 


Potrivit economiștilor clujeni, pentru a reflecta dezvoltarea economică și modul în care este afectată percepția populației privind bunăstarea, trebuie analizați concomitent o serie de indicatori economici. 

Dacă este pus în contrast PIB-ul pe cap de locuitor cu bunăstarea/averea financiară a populației, clasamentul se modifică substanțial. 

„Totuși, trebuie remarcat că trendul PIB-ului pe cap de locuitor în România este unul pozitiv, convergența fiind cea mai rapidă din regiune în ultimii 10 ani (de la 55% la 80% față de media UE)”, semnalează sursa citată. 

Anul trecut, state precum Luxemburg și Irlanda au înregistrat cele mai ridicate niveluri de PIB pe cap de locuitor din UE, cu 139 % și 111 %, peste media UE. La polul opus, Bulgaria a înregistrat un PIB pe cap de locuitor de 64% din media UE.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

PIB-ul pe cap de locuitor din România l-a depășit anul trecut pe cel al Ungariei și s-a apropiat de cel al Poloniei

Analiză UBB: PIB-ul pe cap de locuitor, mai mare cu 25% în județele care au cel puțin un tronson de autostradă

BNR a revizuit în creștere prognoza de inflație. Mugur Isărescu susține necesitatea unei corecții fiscale. „E absolut necesară”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter