Economie

Val de scumpiri în toiul verii. De luni, salariul minim va crește, iar benzina, motorina şi gazele se scumpesc.

Val de scumpiri. De luni, 1 iulie, salariul minim brut din România va creşte, iar benzina, motorina şi gazele se scumpesc.

Val de scumpiri în toiul verii. De luni, salariul minim va crește, iar benzina și motorina se scumpesc. | Foto: pixabay.com Val de scumpiri în toiul verii. De luni, salariul minim va crește, iar benzina și motorina se scumpesc. | Foto: pixabay.com

 

 


Vin scumpiri de luni, 1 iulie, la carburanți și la gaze. Tot începând de luni, salariul minim brut din România se va majora de la 3.300 lei la 3.700 lei pe lună. 

 


Facturile la gaze cresc în plină vară

Facturile la gaze naturale se vor scumpi de la data de 1 iulie, anunță Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), care a majorat tarifele reglementate de distribuție.

De exemplu, pentru un client casnic care locuieşte într-un apartament cu 3 camere şi are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea creşte cu aproximativ 2,5 lei.


ANRE a decis majorarea tarifelor de distribuție a gazelor în medie cu 19%, de la 1 iulie. Cum distribuția înseamnă circa 30% din prețul final, rezultă că facturile vor crește cu 6%, în plină vară.

Se scumpesc carburanții

Acciza la carburanți crește de la 1 iulie. Majorarea prețurilor la benzină și motorină va avea loc în noaptea de duminică spre luni, respectiv de la ora 00.00. Astfel, benzina ar urma să se scumpească cu 43 bani pe litru, iar motorina cu 39 bani/litru.


Creșterea accizei la carburanți de la 1 iulie, stabilită anul trecut de Guvern, se va reflecta imediat în prețurile de la pompă.

Prețul benzinei standard era vineri de 7,06 lei, astfel că la un rezervor de 50 litri un plin costa 353 lei. Dacă am adăuga majorarea prețului cu noua acciză, plinul ar ajunge la 374,5 lei. 


CITEŞTE ŞI
Plafonarea prețului RCA, prelungită până în toamnă

În cazul motorinei standard, la un preț de 7,19 lei/litru, plinul ajungea la 359,5 lei vineri la prânz. După creșterea accizei, plinul ar ajunge la 379 lei.

Reamintim că începând cu 1 ianuarie 2024, prețul a crescut cu 29 bani pe litru la benzină și cu 26 bani pe litru la motorină.

Salariul minim crește la 3.700 lei brut

Salariul minim brut garantat în plată se majorează de la 1 iulie 2024 la 3.700 lei brut, creșterea fiind de 12,12% față de nivelul actual de 3.300 de lei. Precizăm faptul că 300 de lei nu sunt taxați la acea sumă. Prin urmare, un angajat plătit astfel va primi o sumă de 2.363 lei în mână (adică suma netă).

Câți angajați sunt plătiți cu salariul minim în România

Ministerul Muncii spune că în România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată aproximativ 760.000 de salariați, ceea ce reprezintă un procent de 13,9% din numărul total de salariați activi.

De majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la 3.700 de lei vor beneficia un număr de 1.871.266 salariați.

Majorarea salariului nu se va aplica angajaților din trei sectoare

Creșterea la 3.700 de lei a salariului minim brut pe țară garantat în plată nu se va aplica angajaților din sectoarele construcții, agricultură și industria alimentară, care au un regim preferențial de taxare.

Chiar și fără această majorare, angajații din aceste sectoare vor continua să ia mai mulți bani în mână decât restul angajaților din economie plătiți acum cu salariul minim brut.

Salariul minim în sectorul construcțiilor a fost mărit doar pe brut de la 1 octombrie, pentru a nu le fi afectat netul angajaților după ce s-a introdus plata CASS.

Astfel, acesta rămâne la 4.582 lei brut, ceea ce înseamnă că un angajat plătit astfel va avea în mână 3.196 lei.

CITEŞTE ŞI
Anunț important pentru toți românii. Tichetele de masă vor fi excluse din plafonul de 4.000 de lei pentru facilități la salarii.

La fel ca în cazul construcțiilor, CASS a fost introdus în 2023, iar salariul minim a fost mărit atunci doar pentru a nu se pierde la salariu.

Așadar, acesta rămâne la 3.436 lei brut de la 1 ianuarie 2024, ceea ce s-ar traduce într-un net de 2.396 lei. 

Factură este considerată doar cea primită prin sistemul RO e-Factura

e-Factura intră într-o nouă etapă de la 1 iulie. Practic, factura pe care firmele trebuie să o ia în considerare este doar cea transmisă prin sistemul RO e-Factura. Cu alte cuvinte, dacă o firmă a primit o factură prin email sau fizic pe hârtie, ea nu este considerată factură.

Astfel, o problemă mare va fi pentru firmele sau persoanele fizice care primesc o factură în format clasic, adică pe hârtie sau prin alte mijloace electronice, altele decât prin sistemul RO e-Factura, și o înregistrează. Atunci amenda este de 15% din valoarea facturii.

Totuși, dacă firma a făcut acea cheltuială, trebuie totuși înregistrată în contabilitate. Cu alte cuvinte, cei corecți ar putea fi afectați de această măsură dacă nu au primit factura prin sistem în termenul stabilit.

CITEŞTE ŞI
Haz de necaz cu e-Factura. Putem factura „psihiatra învelită”.

Legat de termenul stabilit, trebuie precizat că de la 1 iulie 2024, termenul pentru transmiterea în sistem nu mai este de 5 zile lucrătoare, ci de 5 zile calendaristice.

Astfel, firmele mari vor plăti între 5.000 – 10.000 lei, cele mijlocii vor primi între 2.500 – 5.000 lei, iar firmele mici și persoanele fizice între 1.000 – 2.500 lei.

Dacă ANAF va vedea că în cursul unei luni nu au fost încărcate mai multe facturi, va sancționa fapta o singură dată pentru toate, nu la fiecare factură în parte. De exemplu, în iulie Fiscul constată faptul că o firmă nu a încărcat 5 facturi aferente lunii iunie, atunci va da o singură amendă.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Salariul minim pe economie va crește de la 1 iulie. Aproximativ 1,6 milioane de angajaţi vor primi bani în plus.

România trece din toamnă la salariul minim european. Cum va fi calculat?

Scumpiri pentru mâncare în luna aprilie. Indicele global al preţurilor produselor alimentare a urcat pentru a doua lună consecutivă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter