Economie

Analiștii anunță cum vom plăti, după alegeri, costurile campaniei PSD pe bani publici. România se îndreaptă spre un deficit bugetar comparabil cu cel din pandemie.

Situația fiscală a României se confruntă cu o deteriorare semnificativă, depășind cu mult așteptările pentru acest an electoral, susțin analiștii economici. România se îndreaptă spre un deficit bugetar comparabil cu cel din pandemia de COVID-19.

Situația fiscală a României se confruntă cu o deteriorare semnificativă |Foto: Depositphotos.com Situația fiscală a României se confruntă cu o deteriorare semnificativă |Foto: Depositphotos.com

 

 


UniCredit Londra anunță cum vom plăti, după alegeri, costurile campaniei PSD pe bani publici: TVA-ul se va majora la 21%, iar cotă progresivă de impozitare va fi din 2026, scrie defapt.ro

 


Documentul, publicat de Profit.ro, arată că deficitul a scăpat de sub control datorită alegerilor.

„Din cauza alegerilor parlamentare care vor avea loc foarte târziu în acest an, vedem acum riscul ca deficitul bugetar să depășească 7% din PIB în 2024, cu excepția cazului în care guvernul reduce cheltuielile sau decide să facă arierate. Acestea din urmă ar afecta eforturile de anul viitor de a strânge băierile pungii (…)
Campania electorală a oprit orice eforturi de îmbunătățire a colectării impozitelor, iar deficitul bugetar a crescut la 3,3% din PIB la sfârșitul lunii aprilie, mai mare decât în ​​timpul pandemiei de COVID-19.
Execuția slabă a bugetului se explică atât prin cheltuieli mai mari decât cele planificate (ceea ce este obișnuit într-un an electoral), cât și prin venituri mai mici decât cele planificate (pe lângă colectarea slabă a veniturilor, impozitele pe companiile energetice au scăzut în concordanță cu prețurile internaționale)”, se arată în documentul citat.


UniCredit avertizează că doar prin creșterea taxelor se va putea reduce deficitul bugetar în anul viitor. Creșterea taxei pe valoare adăugată (TVA), a accizelor, a taxelor pe proprietate și pe mărfuri sunt măsurile propuse. De asemenea, UniCredit se așteaptă ca din 2026 să fie introdusă taxarea progresivă a veniturilor.

Totodată, situația fiscală a fost agravată de poziția partidelor de guvernare în contextul celor patru rânduri de alegeri din acest an. Salariile și pensiile de stat au fost majorate, iar din septembrie urmează o nouă creștere a pensiilor, contribuind astfel la creșterea deficitului fiscal.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Alocările pentru partide, majorate în anul electoral 2024. EFOR: „Tăiați din subvențiile pentru partidele politice”.

Val de scumpiri în toiul verii. De luni, salariul minim va crește, iar benzina, motorina şi gazele se scumpesc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter