Economie

România educată. Românii dau cei mai mulți bani pe mâncare și băuturi. Educația este pe ultimul loc.

Românii cheltuie cei mai mulți bani pe mâncare și băuturi. Educația se află pe ultimul loc.

Românii cheltuie cei mai mulți bani pe mâncare și băuturi. Educația se află pe ultimul loc| Foto: depositphotos.com Românii cheltuie cei mai mulți bani pe mâncare și băuturi. Educația se află pe ultimul loc| Foto: depositphotos.com

 

 


Românii cheltuie cei mai mulți bani pe mâncare și băuturi în primul trimestru din 2024. Educația se află pe ultimul loc, potrivit INS.

 


Mâncarea și impozitele, în topul cheltuielilor

În trimestrul I 2024, principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul (cheltuielile bănești de consum și contravaloarea consumului uman din resurse proprii) de 4.099 lei lunar pe o gospodărie (59,9%) şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, taxelor de 2.323 lei pe o gospodărie (33,9%), precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (cheltuielile bănești de producție și contravaloarea consumului furajer din resurse proprii) de 154 lei pe o gospodărie (2,3%).

În mediul urban cheltuielile medii lunare pe o gospodărie au fost de 7.572 lei, mai mari de 1,3 ori decât în mediul rural. Astfel, o persoană din mediul urban a cheltuit, în medie, 3224 lei lunar, de 1,5 ori mai mult decât o persoană din mediul rural. Ponderea cheltuielilor pentru impozite, contribuții, cotizații și taxe a fost de 37,4% în cheltuielile totale, cu 9,6 puncte procentuale mai mare decât în mediul rural, în timp ce în mediul rural ponderea contravalorii consumului de produse agroalimentare și nealimentare din resurse proprii a fost de 12,9% în cheltuielile totale, de 3,7 ori mai mare decât în mediul urban.


Educația, pe ultimul loc!

Produsele alimentare şi băuturile nealcoolice în valoare de 1.380 lei pe o gospodărie au deţinut o pondere însemnată în cheltuielile totale de consum medii lunare ale gospodăriilor (33,7%). Acestea sunt urmate ca mărime de cheltuielile lunare destinate pentru locuință, apă, electricitate, gaze și alți combustibili în valoare de 693 lei pe o gospodărie, cu o pondere în cheltuielile totale de consum medii lunare de 16,9%, de cele pentru băuturile alcoolice, tutun în valoare de 302 lei pe o gospodărie, cu o pondere de 7,4% în cheltuielile totale de consum medii lunare și de cheltuielile pentru transport în valoare de 300 lei pe o gospodărie, cu o pondere de 7,3% în cheltuielile totale de consum medii lunare.

Nivelul cel mai scăzut al cheltuielilor medii lunare ale gospodăriilor populației a fost cel efectuat pentru educație de 34 lei pe o gospodărie (0,8% din cheltuielile totale de consum medii lunare).


Educația, pe ultimul loc | Sursa: INS

De asemenea, față de trimestrul I al anului precedent, veniturile totale medii lunare pe o gospodărie au crescut cu 15,3%, iar cele pe o persoană cu 14,8%.  Cheltuielile totale medii lunare ale populației au fost, în trimestrul I 2024, de 6843 lei pe o gospodărie și au reprezentat 85,0% din veniturile totale, în creștere cu 329 lei pe o gospodărie față de trimestrul IV 2023. Comparativ cu trimestrul I al anului precedent, cheltuielile totale medii lunare pe o gospodărie au crescut cu 14,6%, iar cele pe o persoană cu 14,0%.

Veniturile băneşti medii lunare au fost, în trimestrul I 2024, de 7473 lei lunar pe o gospodărie (2981 lei pe o persoană) în creştere cu 7,4% faţă de trimestrul IV 2023, iar veniturile în natură de 576 lei lunar pe o gospodărie (230 lei pe o persoană), în creștere cu 5,2% faţă de trimestrul IV 2023. Salariile şi celelalte venituri asociate lor au fost de 5539 lei lunar pe o gospodărie și au format cea mai importantă sursă din veniturile totale (68,8% din veniturile totale ale gospodăriilor, în creștere faţă de trimestrul IV 2023 cu 2,0 puncte procentuale).


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Doar 3 din 10 români, de acord cu închiderea supermarketurilor în weekend. 90% dintre români își fac cumpărăturile din marile magazine.

România rămâne țara cu cea mai ridicată inflație din UE pentru a cincea lună consecutiv

abonare newsletter