Economie

Eurostat pune sare pe rană: România a avut cea mai dură prăbușire a producției industriale din întreaga Uniune Europeană

Eurostat pune sare pe rană: România a avut cea mai dură prăbușire a producției industriale din întreaga Uniune Europeană.

România a avut cea mai dură prăbușire a producției industriale din întreaga Uniune Europeană | Foto: Invest Energy România a avut cea mai dură prăbușire a producției industriale din întreaga Uniune Europeană | Foto: Invest Energy

 

 


Eurostat pune sare pe rană: România a avut cea mai dură prăbușire a producției industriale din întreaga Uniune Europeană. Producția industrială a României a scăzut cu 6,9% în mai 2024, comparativ cu mai 2023. În schimb, producția industrială a Danemarcei a crescut cu 9,6%, scrie defapt.ro

 


Eurostat a arătat în buletinul lunar privind producția industrială că în ultima săptămână, în România, s-a prăbușit producția industrială a exporturilor. De asemenea, s-a înregistrat o creștere masivă a datoriei externe și un nivel de 52,1 din PIB al datoriei publice, comparativ cu finalul anului 2023 (48,8%). 

„Cele mai mari scăderi lunare au fost înregistrate în Slovenia (-7,3%), România (-6,2%) și Danemarca (-4,9%). Cele mai mari creșteri au fost observate în Irlanda (+6,7%), Luxemburg (+3,9%) și Estonia (+3,8%).


Cele mai mari scăderi anuale au fost înregistrate în România (-6,9%),Germania (-6,6%) și Bulgaria (-6,3%). Cele mai mari creșteri au fost observate în Danemarca (+9,6%), Irlanda (+8,7%) și Grecia (+6,8%)“, a arătat Eurostat în buletinul lunar privind producția industrială.

 România a avut cea mai dură prăbușire a producției industriale din întreaga Uniune Europeană | Sursa: Eurostat

Potrivit celor mai recente date publicate de Ministerul Finanțelor, datoria guvernamentală a ajuns la pragul critic de 52,1% din produsul intern brut. Astfel, datoria publica a României, atât în lei, cât și în valută, a crescut la finalul lunii aprilie 2024 la 852, 8 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o creștere cu 69,3 miliarde de lei, față de finele anului 2023. 


Mai mult decât atât, datoria externă a administrației publice continuă să crească masiv. Conform datelor publicate de Banca Națională a României, în doar o lună s-a înregistrat o majorare de 3,8 milioane de euro. Prin urmare, în luna aprilie 2024, datoria era de 81,8 miliarde de euro, în timp ce în luna mai ajunsese la 85,59 miliarde de euro. 

Articol scris de Ilinca Dandoczi
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Eurostat: Rata inflației crește în zona euro, într-un moment în care BCE se pregătește să reducă dobânzile

Eurostat: România, printre țările din UE care alocă cei mai puțini bani pentru sănătate

Ultimele Stiri
abonare newsletter