Economie

Record al banilor trimiși în țară de diaspora! Românii plecați în străinătate au trimis acasă 6,5 miliarde de euro în 2023.

Record al banilor trimiși în țară de diaspora. Remiterele personale au ajuns la 6,5 miliarde de euro anul trecut, un record absolut, fiind la egalitate cu ISD-urile (Investițiile Străine Directe).

Românii plecați în străinătate au trimis acasă 6,5 miliarde de euro în 2023. | Foto: pixabay.com Românii plecați în străinătate au trimis acasă 6,5 miliarde de euro în 2023. | Foto: pixabay.com

 

 


Record al banilor trimiși în țară de diaspora. Remiterele personale au ajuns la 6,5 miliarde de euro anul trecut, un record absolut, fiind la egalitate cu ISD-urile (Investițiile Străine Directe).

Românii plecați în străinătate au trimis acasă 6,5 miliarde de euro în 2023 | Grafic: ZF.ro din date BNR

Românii plecaţi în străinătate au trimis în 2023 cu 350 de milioane mai mult decât în 2022 şi mai mult decât dublu faţă de acum un deceniu, arată datele de la BNR, potrivit ZF.ro.


De asemenea, valoarea remiterilor personale din 2023 a depăşit nivelul din 2007-2008, anii de imediat după aderarea la UE (când a existat un exod masiv) şi totodată ultimii ani de boom economic.

Motivele pentru care diaspora trimite mai mulţi bani acasă ca niciodată

Puterea financiară a diasporei e mai mare decât în trecut, a precizat Monica Roman, profesor la Departamentul de Statistică şi Econometrie din cadrul ASE.


„S-a schimbat structura economică a diasporei, iar puterea sa financiară e mai mare acum decât în trecut. Primele valuri de emigranţi sunt cele care datează din perioada ’92-’95. Ei au deja circa 30 de ani de când lucrează în afară, aşa că au atins un anumit nivel de bunăstare, iar remiterile lor sunt pe măsură“, a explicat Monica Roman. 

De asemenea, principalele ţări din care trimit românii bani sunt acum Germania şi Marea Britanie. Cele din urmă sunt două ţări care au au câştigat teren în detrimentul Spaniei şi Italiei. Germania şi Marea Britanie sunt mai dezvoltate şi plătesc salarii pe măsură, a explicat Dumitru Sandu, sociolog, pro­fesor la Facultatea de sociologie şi asistenţă socială.


CITEŞTE ŞI
Cât câștigă în medie un clujean? Salariul mediu net în județ, peste media națională.

Totodată, unii români pensionari au revenit în România şi şi-au portat pensia, în timp ce alţii se pregătesc să se întoarcă şi pregătesc „terenul“ prin trimiterea unor bani în conturile locale, bani care să le permită să ducă o viaţă cât mai bună.

„Mulţi tineri care au plecat din ţară, odată ce s-au obişnuit cu viaţa de acolo, cu greu vor reveni în România. Totuşi, există şi unii oameni din alte generaţii pe care îi trag «rădăcinile» către casă, către România“, spune Constanţa Mihăescu, prodecan şi profesor al Facultăţii de cibernetică, statistică şi informatică economică din cadrul ASE Bucureşti.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Deficitul bugetar a crescut la 3,6% din PIB după doar șase luni. Consiliul UE: „România nu a luat măsuri eficiente pentru a-şi corecta deficitul”.

Critici dure în privința situației fiscale din România, care „merge în direcția greșită”. Comisia Europeană: „Ne așteptăm la un deficit de 7% în acest an”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter