Economie

Luna Solai: Un model de dezvoltare comunitară și sustenabilitate (P)

În satul Luncani din județul Cluj povestea uleiurilor presate la rece de la Luna Solai continuă. Este o poveste bazată pe dezvoltare comunitară și pe tradiție, iar fabrica de uleiuri presate la rece a familiei Tulai este personaj principal: Un simbol al angajamentului față de comunitate și sustenabilitate.

Luna Solai este mai mult decât un simplu brand de uleiuri premium presate la rece. În spatele său se află o familie dedicată, pasionată de tradiția și calitatea uleiurilor “de casă”. Antreprenoarea Felicia Tulai a preluat ștafeta de la părinții săi, continuând o moștenire care începuse în satul Luna din județul Cluj în anul 1998. Dorința sa de a aduce valoare adăugată produsului local a stat la baza inițiativei Luna Solai, îmbinând tradiția cu inovația.

Implicarea comunității în întreaga poveste a fost întotdeauna o prioritate pentru Luna Solai. Fiecare pas în dezvoltarea afacerii a fost însoțit de întrebări și reflecții profunde legate de direcția în care se îndreaptă și cum poate fi maximizat beneficiul pentru comunitate. La Luna, acolo unde uleiurile Luna Solai își găsesc sursa de viață, activitatea de prestare a serviciilor pentru comunitatea care încă își cultivă terenurile cu floarea-soarelui este în toi începând cu luna septembrie, de la recoltare, și continuând până târziu în primăvară, când aceștia își epuizează stocurile. Listele de programare pentru aceste servicii sunt mereu lungi și ilustrează angajamentul profund față de comunitate. “Aici, la Luna Solai, avem o dublă implicare în sprijinirea comunității: în primul rând, achiziționăm materia primă direct de la fermierii locali și regionali, asigurându-ne că produsele noastre sunt autentice și de cea mai înaltă calitate. În al doilea rând, am creat spațiul în care fiecare localnic, și nu numai ei, care are semințele proprii de floarea-soarelui, poate veni să-și producă propriul ulei la presă, din propria sa recoltă”, precizează Felicia Tulai.


Foto: Felicia Tulai

La Luna Solai, întotdeauna s-a pus accent pe menținerea autenticității și a calității produselor, chiar și în timp ce gama de produse s-a diversificat pentru a include uleiuri din diverse semințe locale, românești. Prin achiziționarea materiei prime direct de la fermierii locali și regionali, nu doar că există siguranța că produsele sunt de cea mai înaltă calitate, ci sunt susținute și economia locală și tradițiile agricole autentice. Această inițiativă nu doar că a adus o nouă dimensiune afacerii, dar a și contribuit la consolidarea forței de muncă locale și la creșterea notorietății zonei. “Prin aceasta, ne asumăm un angajament profund față de dezvoltarea durabilă și unitatea comunității noastre, construind astfel un viitor sustenabil pentru toți cei implicați”, mai spune Felicia. 

Echipa dedicată de la Luna Solai este inima și sufletul afacerii. Cu o experiență de peste șapte ani în spate, acești oameni pasionați aduc nu doar muncă și pricepere, ci și o conexiune autentică cu produsul și comunitatea. Împreună, ei reprezintă motorul care alimentează succesul continuu al brandului.


În plus față de producția de uleiuri premium, Luna Solai se implică activ în proiecte dedicate comunității. Un exemplu este proiectul “Uleiuri presate la rece - Tradiţie din inima Transilvaniei”, care aduce împreună pasiunea pentru agricultură și calitatea produselor locale. Prin aceste inițiative, Luna Solai consolidează relațiile locale și își împărtășește expertiza cu partenerii din comunitatea agricolă, în acest caz Agro Transilvania Cluster şi Solex SRL. 

Dar, dincolo de succesul și recunoașterea națională și internațională, Luna Solai rămâne un brand dedicat educării consumatorilor și promovării gustului autentic. Cu fiecare produs, Luna Solai aduce o nouă poveste culinară, deschizând uși către experiențe unice. Iar pentru Felicia Tulai și echipa ei, comunitatea rămâne mereu o prioritate. Prin angajamentul lor față de tradiție, calitate și inovație, Luna Solai continuă să scrie noi capitole în povestea de succes a acestei zone, aducând comunitatea împreună în fiecare pas al călătoriei.

abonare newsletter