Economie

O serie de proprietăți din localitatea Luna, expropriate pentru realizarea Autostrăzii Braşov-Târgu Mureş-Cluj-Oradea. Decizia, pe masa Guvernului.

Exproprieri pentru realizarea Autostrăzii Braşov-Târgu Mureş-Cluj-Oradea, decise de Guvern.

O serie de imobile proprietate privată din localitatea clujeană Luna, expropriate de stat pentru realizarea Autostrăzii Braşov-Târgu Mureş-Cluj-Oradea|Foto: CNAIR O serie de imobile proprietate privată din localitatea clujeană Luna, expropriate de stat pentru realizarea Autostrăzii Braşov-Târgu Mureş-Cluj-Oradea|Foto: CNAIR

 

 


Decizie de impact pentru realizarea Autostrăzii Braşov-Târgu Mureş-Cluj-Oradea. Guvernul va aproba, miercuri, un proiect de hotărâre ce vizează exproprieri în cazul tuturor imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul unor obiective de infrastructură, precum Autostrada Braşov - Târgu Mureş - Cluj - Oradea sau Autostrada Sibiu - Piteşti.

Zeci de proprietăți din Luna, expropriate 

Un număr de 22 de proprietăți din localitatea clujeană Luna, precum și o serie de alte imobile de pe teritoriul administrativ al județului Mureș, vor fi expropiate de stat. 


CITEȘTE ȘI: 
S-a deschis circulația pe secțiunea Chețani-Câmpia Turzii a Autostrăzii Transilvania! „Este o inaugurare curată, fără artificii birocratice”. VIDEO

„Se aprobă amplasamentul suplimentar al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Secțiunea 2A Ogra-Câmpia Turzii” din cadrul obiectivului de investiții de interes național ,,Autostrada Brașov - Târgu Mureș - Cluj – Oradea”, prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre. 

Art. 2. - (1) Se aprobă declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar, prevăzut la art. 1, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Secțiunea 2A Ogra-Câmpia Turzii” din cadrul obiectivului de investiții de interes național ,,Autostrada Brașov - Târgu Mureș - Cluj – Oradea” aflate pe raza localităților Chețani și Luduș din județul Mureș și Luna din județul Cluj, expropriator fiind statul român, reprezentat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A”, potrivit proiectului de hotărâre de Guvern


În cazul imobilelor proprietate privată expropriate de stat de pe teritoriul localității Luna este vorba de 22 de parcele de teren (extravilan) arabile.

Lista imobilelor proprietate privată expropriate de stat pentru realizarea Autostrăzii Braşov-Târgu Mureş-Cluj-Oradea|Foto: gov.ro
 

Despăgubiri de 86 de milioane de lei

Potrivit sursei citate, despăgubirile pentru exproprieri ajung la 86 mii lei. 


Sumele individuale estimate de către expropriator aferente justelor despăgubiri pentru imobilele proprietate privată, situate pe amplasamentul suplimentar, prevăzut la art. 1, care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Secțiunea 2A Ogra-Câmpia Turzii” din cadrul obiectivului de investiții de interes național ,,Autostrada Brașov-Târgu Mureș-ClujOradea”, situate pe raza localităților Chețani si Luduș din județul Mureș și a localității Luna din județul Cluj, sunt în cuantum total de 86 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în conformitate cu Legea bugetului de stat pe anul 2024 nr. 421/2023, la capitolul 84.01 „Transporturi”, subcapitolul 03 „Transport Rutier”, titlul 58 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 – 2020”, articolul 58.03 – „Programe din Fondul de Coeziune – FC”,”, se mai arată în proiectul de hotărâre citat. 

Sumele individuale prevăzute se virează de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii într-un cont de trezorerie deschis pe numele Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, în termen de cel mult 30 de zile de la data aprobării cererii de deschidere de credite. 


Circulația rutieră pe secțiunea de aproape 16 km dintre Chețani și Câmpia Turzii a fost deschisă în decembrie anul trecut. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

S-a deschis circulația pe secțiunea Chețani-Câmpia Turzii a Autostrăzii Transilvania! „Este o inaugurare curată, fără artificii birocratice”. VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter