Economie

Revizuire în scădere a estimărilor de creștere economică a României la 1,8% din PIB. Creșterea consumului, bazată pe importuri.

Creștere economică sub așteptări, bazată în bună măsură pe consum. Analiștii UBB au revizuit în scădere prognoza de creștere economică a României.

Prognoza de creștere economică a României, revizuită în scădere de economiștii UBB|Foto: monitorulcj.ro Prognoza de creștere economică a României, revizuită în scădere de economiștii UBB|Foto: monitorulcj.ro

 

Potrivit datelor oficiale, în prima jumătate a anului Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat un avans de doar 1,5%, datorat în bună parte cheltuielilor pentru consum.


 

În aceste condiții, analiștii UBB au redus prognoza de creștere economică până la finalul anului de la 3% la 1,8% din PIB. 


CITEȘTE ȘI: 
Creștere economică de doar 1,5% în primele șase luni ale anului. Consumul populației, principalul factor al avansului economic.

„Revizuim prognoza noastră privind creșterea economică a României în 2024, în scădere de la prognoza inițială de 3,0% la 1,8%”, potrivit analizei UBB realizate în cadrul proiectului de cercetare Romanian Economic Monitor.

Creștere economică sub 2% din PIB până la finalul lul 2024|Foto: Romanian Economic Monitor-Facebook

„Datele trimestriale PIB arată că pe fondul creșterii reale a veniturilor populației și al reducerii treptate a inflației, consumul intern a crescut în prima jumătate a anului curent.


Companiile românești nu au reușit însă să valorifice pe deplin această creștere a consumului, cererea fiind acoperită în mare parte din import”, arată analiza UBB

Creștere economică bazată pe consum

În trimestrul II al anului (perioada aprilie-iunie), Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu doar 0,1% comparativ cu trimestrul anterior. 


În prima jumătate de an, activitatea economică a înregistrat o creștere de 0,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023, pe seria brută, şi cu 1,5% pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor provizorii publicate la începutul lunii septembrie de Institutul Naţional de Statistică (INS).

CITEȘTE ȘI: 
Deficitul comercial al României a crescut cu peste 15% în primele șapte luni ale anului. Importurile au depășit 72 de miliarde de euro.

În principal, creșterea economică din prima jumătate a anului s-a datorat cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, bazate pe import. 


În luna mai, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat că nu şi-a modificat estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2024 şi avertiza că principala vulnerabilitate rămâne poziţia fiscală.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, potrivit raportului publicat în aprilie.

Bugetul pentru anul în curs este construit pe o creştere economică de 3,4%.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Creștere economică sub așteptări, în al doilea trimestru din an. Produsul intern brut, majorat cu doar 0,1%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter