Economie

Deficitul bugetar a urcat la 4,57% din PIB după opt luni din acest an și a depășit 80 de miliarde de lei

Deficit bugetar în creștere după primele opt luni ale anului: 4,57% din PIB, comparativ cu 2,63% aferent aceeași perioade din 2023.

Deficitul bugetar se adâncește:  4,57% din PIB după opt luni din acest an|Foto: monitorulcj.ro Deficitul bugetar se adâncește: 4,57% din PIB după opt luni din acest an|Foto: monitorulcj.ro

 

 


Deficitul bugetar a urcat la 4,57% din PIB după primele opt luni din acest an, de la 4,02% din PIB la şapte luni, potrivit datelor transmise vineri de Ministerul Finanţelor.

Se adâncește deficitul bugetar

„Execuţia bugetului general consolidat în primele opt luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 80,87 miliarde de lei lei, respectiv 4,57% din PIB, faţă de deficitul de 42,19 miliarde lei, respectiv 2,63% din PIB aferent celor opt luni ale anului 2023", se arată în documentul de la Finanţe.


Consiliul Fiscal avertiza recent că deficitul pe cash se va apropia de 8% din PIB, în 2024.

CITEȘTE ȘI: 
Avertismentul Consiliului Fiscal: România are absorbție zero de fonduri europene din bugetul multianual al UE. „Riscuri asupra stabilității macroeconomice și financiare a țării”.

Veniturile totale au însumat 375,76 miliarde lei în primele opt luni ale anului 2024, înregistrând un avans de 13,7% (an/an), susţinut de încasările din venituri curente - în principal contribuţii de asigurări, TVA, impozit pe salarii şi venit, impozit pe profit şi venituri nefiscale.


Pe de altă parte, cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 456,63 miliarde lei au crescut în termeni nominali cu 22,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe primele opt luni ale anului 2024 au înregistrat o creştere cu 2,6 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, de la 23,2% din PIB la 25,8% din PIB.

La rectificarea bugetară adoptată recent de Guvern, deficitul pentru anul în curs a fost revizuit în creştere de la 5% din PIB la 6,94% din PIB. 


În luna mai, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat că nu şi-a modificat estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2024 şi avertiza că principala vulnerabilitate rămâne poziţia fiscală.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, potrivit raportului publicat în aprilie.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Lipsa de reforme din România, criticată dur de Comisia Europeană. „Dezechilibre excesive, pe fondul unei acțiuni politice slabe”. Riscuri privind suspendarea fondurilor.

Avertismentul Consiliului Fiscal. Deficitul bugetar va depăși 7% din PIB. Cheltuieli în creștere cu pensiile și salariile.

Ultimele Stiri
abonare newsletter