Economie

Lipsa de reforme din România, criticată dur de Comisia Europeană. „Dezechilibre excesive, pe fondul unei acțiuni politice slabe”. Riscuri privind suspendarea fondurilor.

În contextul unei „acțiuni politice slabe”, România se confruntă cu dezechilibre fiscal-economice majore și riscă suspendarea fondurilor europene, avertizează Comisia Europeană.

Comisia Europeană critică vehement haosul fiscal și lipsa reformelor din România. Riscuri privind suspendarea fondurilor|Foto: pexels.com Comisia Europeană critică vehement haosul fiscal și lipsa reformelor din România. Riscuri privind suspendarea fondurilor|Foto: pexels.com

 

 


„Se constată că România se confruntă cu dezechilibre excesive, după ce s-a confruntat până anul trecut cu dezechilibre sub forma vulnerabilității legate de conturile externe, în principal corelate cu deficitele guvernamentale în creștere, apecte ce rămân valabile, în timp ce presiunile semnificative ale prețurilor și costurilor au crescut pe fondul unei acțiuni politice slabe”, se arată în raportul Comisiei Europene din cadrul pachetului de acțiuni ale Semestrului European. 

Comisia Europeană critică vehement haosul fiscal și lipsa reformelor din România

Nu e prima dată când România intră în atenția Comsiei Europene din cauza haosului fiscal și a măsurilor ce au dus deficitul bugetar la cote alarmante, chiar din primele luni ale anului. 


CITEȘTE ȘI: 
Critici dure în privința situației fiscale din România, care „merge în direcția greșită”. Comisia Europeană: „Ne așteptăm la un deficit de 7% în acest an”.

Raportul de miercuri al Comisiei Europene, însă, poate reprezenta un „ultimatum” pentru țara noastră: dacă nu implementează urgent reforme care să reducă cheltuielile bugetare și nu reface cadrul fiscal, România își riscă rating-ul pe piața externă (lipsa de credibilitate se traduce în creșterea costurilor în cazul împrumuturilor) și, nu în ultimul rând, suspendarea fondurilor prevăzute prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 

Previziuni sumbre pentru România 

În martie 2024, reprezentanții Comisiei Europene se declarau „foarte îngrijoraţi referitor la situaţia fiscală din România” și prognozau un deficit bugetar de 6,9%-7% pe final de an. 


De altfel, la mijlocul lunii trecute și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, semnala necesitatea unei corecții fiscale, chiar dacă adoptarea unor măsuri fiscale de redresare în an electoral comportă anumite riscuri. 

Potrivit raportului de miercuri al Comsiei Europene, previziunile economice în cazul României nu arată bine deloc. Astfel, deficitul bugetar va creşte la 6,9% din PIB în acest an, iar ponderea datoriei publice generale ar urma să se mențină la peste 50% din PIB până la sfârşitul lui 2024, de la 48,8% în 2023.


Întârzieri în implementarea PNRR

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) reprezintă o şansă imensă pentru România, iar fondurile alocate trebuie cheltuite până în anul 2026. România a înregistrat însă întârzieri grave ce pot efecta implementarea proiectelor din bani europeni. 

Spre exemplu, România a încasat din PNRR doar 9,4 miliarde de euro, aflându-ne într-un grad de 32% de încasare, dar nu a reușit să încaseze a treia tranșă din PNRR, deși mai sunt doar doi ani și jumătate din acest program.


CITEȘTE ȘI: 
România, obligată să finalizeze proiectele din PNRR până în 2026, altfel riscă să piardă miliarde de euro

„Punerea în aplicare a planului de redresare și de reziliență al României este întârziată în mod semnificativ din cauza unor provocări substanțiale. România a depus trei cereri de plată, care corespund la 146 de etape și obiective din plan și care au ca rezultat o plată totală de 9,4 miliarde EUR la 29 septembrie 2023”, arată raportul Comisiei.

Lipsa reformelor și suspendarea fondurilor europene

României i se recomandă „accelerarea semnificativă a implementării programelor politicii de coeziune şi a planului de redresare şi rezilienţă”, precum și finalizarea reformelor şi a investiţiilor până în august 2026.

Dacă raportul va fi aprobat prin vot în Consiliul European, Comisia ar putea suspenda sau limita fondurile europene alocate României din cauza neîndeplinirii criteriilor.

Reforme fiscale și controlul cheltuielilor 

Printre recomandările Comisiei Europene figurează realizarea de urgență a reformelor fiscale și un control mai strict al cheltuielilor publice.

„Răspunsul politic la rezolvarea vulnerabilităţilor identificate a fost slab. O cale credibilă de consolidare fiscală este cheia pentru reducerea riscurilor la adresa stabilităţii economiei. Aceasta necesită respectarea recomandărilor conform procedurii de deficit excesiv şi implementarea deplină a reformelor fiscal-structurale, inclusiv pe cele menite să majoreze structural veniturile guvernamentale, şi un control mult mai strict al cheltuielilor decât în ultimii ani. Implementarea reformelor şi investiţiile vor îmbunătăţi de asemenea competitivitatea”, potrivit avertismentului Comisiei Europene lansat la adresa României. 

Limitarea creșterii cheltuielilor și reducerea deficitului sunt printre obiectivele ce trebuei atinse de România, arată sursa citată. 

Comisia Europeană recomandă României să prezinte un plan structural-fiscal pe termen mediu în timp util şi să adopte o înăsprire a politicii fiscale pentru a realiza o ajustare pe ansamblul acestui an, conform pachetului de primăvară din cadrul semestrului european 2024.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Deficitul bugetar a crescut la 2,06 din PIB după primul trimestru. Într-o singură lună, gaura din buget a crescut cu 6,9 miliarde de lei.

România, obligată să finalizeze proiectele din PNRR până în 2026, altfel riscă să piardă miliarde de euro

Sistemul social din România, dat peste cap de pensiile speciale și de pensionarea anticipată

Critici dure în privința situației fiscale din România, care „merge în direcția greșită”. Comisia Europeană: „Ne așteptăm la un deficit de 7% în acest an”.

BNR a revizuit în creștere prognoza de inflație. Mugur Isărescu susține necesitatea unei corecții fiscale. „E absolut necesară”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter