Economie

România continuă să importe masiv, dar exportă puțin. Deficitul balanței comerciale, în creștere cu peste 14% în primele opt luni ale anului.

România continuă să importe mai mult decât exportă, astfel încât deficitul balanței comerciale a crescut cu 14,6% în primele opt luni ale anului față de aceeași perioadă a anului trecut.

Se adâncește diferența dintre importuri și exporturi. Deficitul comercial al României, în creștere cu peste 14%, în primele opt luni ale anului. |Foto: pexels.com Se adâncește diferența dintre importuri și exporturi. Deficitul comercial al României, în creștere cu peste 14%, în primele opt luni ale anului. |Foto: pexels.com

 

 


Deficitul balanţei comerciale în primele opt luni ale anului a fost de 20,919 miliarde de euro, mai mare cu 2,663 miliarde de euro decât cel înregistrat în perioada 1 ianuarie – 31 august 2023, ceea ce înseamnă o creștere de 14,6% în interval de un an, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS)

CITEȘTE ȘI: 
Deficitul comercial al României a crescut cu peste 15% în primele șapte luni ale anului. Importurile au depășit 72 de miliarde de euro.

Astfel, în perioada ianuarie – august 2024,, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (46,8% la export şi 36,3% la import) şi alte produse manufacturate (28,9% la export şi 28,6% la import).


Importăm mai mult decât exportăm 

În total, în perioada menționată, exporturile au însumat 61,139 miliarde de euro, iar importurile au ajuns la 82,059 miliarde de euro. Astfel, în intervalul menționat, exporturile au scăzut cu 1,6%, iar importurile au crescut cu 2,0%, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

CITEȘTE ȘI: 
Creștere economică de doar 1,5% în primele șase luni ale anului. Consumul populației, principalul factor al avansului economic.

Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri în primele opt luni ale anului a fost de 44,099 miliarde de euro la expedieri şi de 59,360 miliarde euro la introduceri, reprezentând 72,1% din total exporturi şi 72,3% din total importuri. 
Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri a fost de 17,040 miliarde de euro la exporturi şi de 22,699 miliarde de euro la importuri, reprezentând 27,9% din total exporturi şi 27,7% din total importuri.


De altfel, România înregistra o creștere economică modestă în prima jumătate de an, astfel încât PIB-ul a avut un avans de doar 1,5%, datorat în bună parte cheltuielilor pentru consum. În același timp, crește ponderea produselor de consum provenite din export. 

Spre exemplu, anul trecut, România înregistra cel mai mare deficit comercial la nivel european, în valoare de 332 milioane de euro, din cauza importului masiv de medicamente.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Deficitul comercial al României a crescut cu peste 15% în primele șapte luni ale anului. Importurile au depășit 72 de miliarde de euro.

Datoria externă a României a crescut cu 1,8 miliarde de euro, în primele patru luni ale anului. Creștere substanțială a deficitului de cont curent.

Ultimele Stiri
abonare newsletter