Economie

Marii retaileri resping plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Măsura produce „dezechilibre pe termen lung”.

Marile reţele comerciale din România resping măsurile de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază în condițiile în care intervenţiile de acest gen produc „dezechilibre pe termen lung”.

Marile reţele comerciale din România resping măsurile de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază|Foto: pixabay.com Marile reţele comerciale din România resping măsurile de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază|Foto: pixabay.com

 

 


La finalul lunii martie 2024, plafonarea prețului la alimentele de bază a fost prelungită până la finalul anului.

CITEȘTE ȘI: 
Plafonarea adaosului comercial la produsele de bază va fi prelungită. Deputații au adoptat proiectul.

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) respinge categoric orice măsură de plafonare asupra produselor alimentare, întrucât intervenţiile de acest gen fac foarte rău pieţelor pe întregul lanţ alimentar şi vor crea dezechilibre majore pe termen lung, susţin reprezentanţii asociaţiei.


Reacția marilor rețele comerciale vine în contextul declaraţiilor recente ale ministrului Agriculturii referitoare la o posibilă plafonare a adaosului comercial la toate produsele procesate în România.

„Toate produsele care sunt procesate în România vor avea adaos comercial plafonat printr-o ordonanţă de urgenţă. (…) Vorbim de zeci de mii de produse cu adaos plafonat”, anunța, marți, ministrul Agriculturii, Florin Barbu. 


Marile rețele comerciale cer „garanatarea” libertății comerțului

Retailerii susțin că nu au fost consultați cu privire la aplicarea unei asemena măsuri. 


„Menţionăm că este deja în vigoare până la 31.12.2024 o OUG de plafonare a adaosului comercial la mai multe categorii de produse alimentare ce a fost prelungită de mai multe ori şi care afectează deja pieţele de mult timp. Până în prezent, AMRCR nu a fost consultată în niciun fel cu privire la o posibilă astfel de măsură abruptă. Aşa cum România s-a angajat la momentul semnării Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană, precum şi în negocierile de aderare la OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), libertatea comerţului trebuie garantată, iar preţul produselor trebuie să fie exclusiv rezultatul cererii şi ofertei, a liberei concurenţe pe piaţă, iar orice măsuri de intervenţie asupra mecanismelor economice de formare a preţurilor pentru «zeci de mii de produse alimentare», va distorsiona grav piaţa şi va crea dezechilibre majore pe termen lung”, potrivit informării publicate de reprezentații marilor rețele comerciale. 

Potrivit sursei citate, politicile publice de intervenţie în mecanismul de formare a preţurilor pot conduce la un sentiment de neîncredere a investitorilor în viitorul economiei româneşti şi pot determina reevaluarea planurilor de investiţii sau de expansiune pentru anii următori, începând chiar cu 2025.


Ministrul Agriculturii: „Zeci de mii de produse” vor avea adaos comercial plafonat

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că toate produsele procesate în România vor beneficia de plafonarea adaosului comercial, proiectul de ordonanţă urmând să fie lansat în dezbatere în perioada următoare, iar ulterior va fi aprobat în Guvern.

CITEȘTE ȘI: 
Rata anuală a inflației a scăzut la 4,6%, în septembrie. Alimentele continuă să se scumpească.

„În prezent, mai avem o discuţie cu retailerii şi cu procesatorii şi probabil în perioada următoare va fi lansat proiectul în dezbatere publică şi ulterior va fi aprobat în Guvern. Nu pot să vă dau un termen exact pentru că trebuie să stea în transparenţă. Sunt anumite proceduri legale, trebuie să luăm aviz de la Consiliul Legislativ, sunt foarte multe avize care trebuie luate pe această ordonanţă. Trebuie să treacă pe la toate ministerele: Ministerul de Finanţe, Ministerul Economiei, Ministerul Justiţiei. Nu pot să vă spun că în data de... Vorbim despre zeci de mii de produse într-adevăr, despre toate produsele procesate în România”, a răspuns ministrul Agriculturii, după ce a fost întrebat când va intra în vigoare ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial la toate produsele româneşti.

Barbu a precizat că proiectul de ordonanţă este finalizat în proporţie de 90%, în prezent fiind nevoie ca retailerii şi procesatorii să mai facă o evaluare pe anumite produse.

Lista produselor agricole și alimentare al căror preț de vânzare este plafonat până la finalul anului 2024:
*Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități
*Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepția UHT
*Brânză telemea de vacă vrac
*Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
*Făină albă de grâu „000” până la 1 kg
*Mălai până la 1 kg
*Ouă de găină calibrul M
*Ulei de floarea-soarelui până la 2 l
*Carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi de pui, varianta standard)
*Carne proaspătă porc (carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc)
*Legume proaspete vra (roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei capia, usturoi)
*Fructe proaspete vrac (mere roșii și mere golden, prune, pere, struguri de masă)
*Cartofi proaspeți albi vrac
*Zahăr alb tos până la 1 kg
*Smântână – 12% grăsime
*Unt până la 250 grame
*Magiun până la 350 grame

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

În ciuda plafonării adaosului comercial la produse de bază, unele alimente au continuat să se scumpească

abonare newsletter