Economie

Record național: Cât îi costă pe clujeni visul unei locuințe proprii

Clujenii accesează creditele ipotecare cu cea mai mare valoare, au cele mai mari rate, dar plătesc și cele mai mari prețuri pentru a face o achiziție imobiliară.

Clujenii conduc topul național al creditelor ipotecare în 2024, cu împrumuturi medii de 89.390 euro și rate lunare de 525 euro. Foto: monitorulcj.ro Clujenii conduc topul național al creditelor ipotecare în 2024, cu împrumuturi medii de 89.390 euro și rate lunare de 525 euro. Foto: monitorulcj.ro

 

 


La polul opus se află constănțenii care iau împrumuturi cu valori scăzute și beneficiază de unele dintre cele mai accesibile prețuri la apartamente. 

Rezultatele cercetării indică faptul că cei mai mulți dintre români caută din timp consultanță specializată pentru a se asigura că atunci când găsesc locuința potrivită o pot cumpăra rapid. Reducerea perioadei necesare pentru obținerea unui credit ipotecar este mai importantă ca oricând în contextul în care prețurile cresc constant, iar numărul proprietăților disponibile este tot mai scăzut, potrivit datelor prezentate de un site de profil. 


Clujenii iau cele mai mari credite. Ce rată plătesc lunar?

Clujenii plătesc cele mai mari prețuri pentru locuințele lor și ajung să ceară și cele mai mari sume de la bancă pentru a deveni proprietari. 

CITEȘTE ȘI:
Cresc ratele românilor de la 1 octombrie. Cine sunt persoanele care vor scoate mai mulți bani din buzunar.

Creditul mediu accesat de aceștia, prin intermediul brokerului de credite citat, de la începutul lui 2024 și până la finele lunii trecute, a fost de 89.390 de euro. La această sumă se adaugă avansul acordat de aceștia, care la nivel național este de circa 20%. Noii proprietari din județul Cluj achită lunar o rată medie de 525 de euro.


Prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori pentru apartamentele scoase la vânzare în Cluj-Napoca a ajuns la 2.896 euro/mp în luna septembrie, după un avans cu 14% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Cluj vs. București: Care oraș conduce topul celor mai mari credite imobiliare 

Locul al doilea în topul românilor care accesează cele mai mari sume de bani pentru a-și cumpăra o locuință este ocupat de bucureșteni. 


Creditul mediu acordat în Capitală a fost anul acesta de 73.265 euro. Rata achitată de cei care au obținut finanțare este de 430 de euro pe lună. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cererea pentru credite în zona euro ar putea creşte uşor în primul trimestru din 2024

Ultimele Stiri
abonare newsletter