Economie

Proiectul Tarnița-Lăpuștești ajunge pe mâna japonezilor. Memorandum încheiat de România pentru hidrocentrala din județul Cluj.

Ministerul Energiei a încheiat o înțelegere cu compania japoneză Itochu, pentru dezvoltarea hidrocentralei de la Tarnița-Lăpuștești. Anterior, comisia de evaluare a Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) a respins două oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate necesar proiectului.

România semnează cu japonezii pentru proiectul Tarnița-Lăpuștești|Foto: Lacul Tarnita, barajul Tarnita, zbor deasupra lacului, 2021 george tatulea youtube.com România semnează cu japonezii pentru proiectul Tarnița-Lăpuștești|Foto: Lacul Tarnita, barajul Tarnita, zbor deasupra lacului, 2021 george tatulea youtube.com

 

 


La începutul lunii octombrie, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunța că o asociere de firme franco-japoneză era interesată de realizarea proiectului hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești din județul Cluj. 

CITEȘTE ȘI: 
O asociere de firme franco-japoneză, interesată de proiectarea și construcția hidrocentralei de la Tarnița-Lăpuștești. Proiectul de 1 miliard de euro al hidrocentralei, fără studiu de fezabilitate.

Este vorba de consorţiul format din Itochu-EDF, doi giganţi energetici la nivel mondial: EDF, cea mai importantă companie de utilităţi din Europa, care produce peste 16% din energia electrică din Uniunea Europeană și gigantul japonez Itochu, cu venituri totale de aproape 90 miliarde USD, adică 28% din PIB-ul României.


De altfel, la mijlocul lunii trecute, Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) susținea că ofertele depuse nu au fost conforme cu cerințele caietului de sarcini și respigea două oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate al proiectului.

Memorandul de înțelegere cu japonezii de la Itochu pentru hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești

Ministerul Energiei din România şi compania japoneză Itochu Corporation au semnat, luni, un Memorandum de Înţelegere pentru dezvoltarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti. Proiectul, considerat de importanţă strategică pentru echilibrarea sistemului energetic naţional, este estimat la 1 miliard de euro. 


„Sunt convins că prin această colaborare dintre experienţa administraţiei şi mediului privat din Japonia şi deschiderea României şi oportunităţile existenţe în ţara noastră, în viitorul cel mai apropiat vom avea rezultate remarcabile în relaţia bilaterală prin parteneriate care vizează: hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, stocarea în baterii, producţia de hidrogen şi amoniac albastru, producţia de uraniu, captarea dioxidului de carbon etc.”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Practic, ca urmare a înțelegerii semnate cu japonezii de la Itochu, Ministerul Energiei a preluat de la SAPE coordonarea proiectului pentru realizarea hidrocentralei de la Tarnița-Lpuștești. 


Licitații eșuate și noi promisiuni pentru realizarea proiectului „ceaușist” al hidrocentralei din Cluj

Potrivit asigurărilor oferite de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, proiectul mamut al hidrocentralei din județul Cluj va „avansa rapid”. 

„Pe baza memorandumului semnat astăzi, vom colabora cu ITOCHU pentru avansarea rapidă a investiției, de la revizuirea documentației tehnice până la execuția proiectului. Investiția pe care România o așteaptă de zeci de ani va deveni realitate — suntem condamnați să o ducem la bun sfârșit dacă vrem să dăm generațiilor viitoare energie sigură, accesibilă și verde”, a explicat Sebastian Burduja în mesajul publicat pe pagina sa de Facebook.


Din păcate, prima procedură de licitaţie pentru realizarea studiului de fezabilitate a hidrocentralei Tarniţa, pentru care şi-au manifestat, iniţial, interesul 16 ofertanţi, a fost anulată automat, la sfârşitul anului trecut, în condițiile în care la data limită de depunere a ofertelor, nici unul din ofertanții înscriși nu a criptat oferta financiară/sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronici.

CITEȘTE ȘI: 
Proiectul „ceaușist” al hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti a eșuat, din nou. Licitația pentru studiul de fezabilitate a fost anulată.

În octombrie 2024, Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) susținea că ofertele depuse în cadrul celei de-a doua licitații pentru Studiul de fezabilitate necesar pentru proiectul hidrocentralei de la Tarnița se află în perioada de evaluare, iar ulterior orfertele au fost respinse. 

Acum, ministerul Energiei își propune să facă, prin colaborarea cu japonezii de la Itochu, proiectarea și execuția lucrărilor la hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti din judeţul Cluj, ale cărei prime schițe de realizare erau trasate la mijlocul anilor '70. Costul studiului de fezabilitate era estimat la 3,5 milioane de euro, cu o durată de realizare de 12 luni.

De un an de zile, proiectul hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești nu a înregistrat niciun progres și nu are un studiu de fezabilitate valabil. Deși autoritățile descriu proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti ca fiind unul esenţial pentru sistemul energetic al ţării, acţiunile concrete pentru realizarea lui se lasă aşteptate de ani buni. Estimat la valoare de 1 miliard de euro, proiectul a prins contur în urmă cu aproape jumătate de secol, dar nu dă semne că va fi realizat prea curând, deşi e „prioritar” de cel puțin zece ani.

În primăvara lui 2019, fostul ministru liberal al Energiei, relansa, de asemenea proiectul hidrocentralei de la Tanița-Lăpuștești. Și atunci, ca și acum, proiectul a reprezentat o „chestiune obligatorie”, fără a se concretiza însă. 

De altfel, proiectul centralei hidroelectrice cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarniţa-Lăpuşteşti a fost inclus şi în anul 2018 în lista proiectelor strategice de investiţii ce urmau a fi pregătite şi atribuite în parteneriat public privat de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP).

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Două companii din Franța și Japonia, interesate de proiectul-mamut al hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti

A fost relansată licitația eșuată pentru studiul de fezabilitate al hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești

Stadiul marilor proiecte ale Clujului. Hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești aduce în județ peste un miliard de euro

Ultimele Stiri
abonare newsletter