Economie
De ce are nevoie Clujul de dezvoltări imobiliare de anvergură realizate la standarde de eficiență energetică? (P)
În registrul designului inovativ, perfect integrat în mediu înconjurător, Mihaela Seliștean, Business Development Manager la HEXAGON, a prezentat proiectele care vor schimba fața Clujului.
HEXAGON, în calitate de dezvoltator imobiliar, abordează produsele real-estate create și dezvoltate pe întregul ciclu de viață, conferind clienților și partnerilor oportunități nelimitate.
În perioada 1-3 noiembrie, s-a organizat la Cluj-Napoca nZEB Expo, cel mai important eveniment local dedicat construcțiilor eficiente energetic.
Ediția actuală a reunit peste 130 de expozanți și peste 35 de speakeri locali și internaționali, care au împărtășit din experiența lor și, totodată, și-au expus inovațiile din domeniu.
Evenimentul a fost susținut și de grupul HEXAGON, care dezvoltă proiecte imobiliare pentru uz privat sau pentru afaceri .
HEXAGON, în calitate de dezvoltator imobiliar, abordează produsele real-estate create și dezvoltate pe întregul ciclu de viață, conferind clienților și partenerilor oportunități nelimitate. Folosind cele mai noi tehnologii, materiale de înaltă calitate şi profesionişti în execuţie, ei asigură prin intermediul proiectelor o valoare de durată.
Proiectele lor sunt, în principal, în Cluj Napoca - „Silicon Valley a României” care atrage mulţi investitori în domeniul cercetării şi dezvoltării, IT şi sectorul auto, datorită forţei de muncă calificate -, dar au și un proiect de anvergură în București.
De ce are nevoie Clujul de dezvoltări imobiliare realizate la standarde de eficiență energetică?
Într-un interviu acordat monitorulcj.ro, Mihaela Seliștean, Business Development Manager la HEXAGON, a vorbit despre importanța dezvoltărilor imobiliare de anvergură realizate la standarde de eficiență energetică.
Reporter: Ce reprezintă exact o locuință nZEB și care sunt principalele caracteristici ale acesteia în comparație cu o locuință tradițională?
Mihaela Seliștean: Se cuvine să definim ce înseamnă nZEB la nivel de cerință legală în România începând de la finalul anului 2022, adică locuințe sau clădiri cu consum redus de energie, care au anumit consum specific de energie pe metru pătrat și emisiile de carbon în limite normale, în funcție de specificul clădirii și în care un procent de 30% din energia necesară este regenerabilă (de ex: energia solară / geotermală). Aceasta este cerința minimă legală, iar certificarea nZEB îți certifică în faza de autorizare dacă proiectul tău îndeplinește condițiile la nivel de UE.
Proiectele actuale HEXAGON se duc într-o direcție de eficiență energetică care depășește cerințele nZEB minime, prioritizând și confortul. Cheia este abordarea pe întregul ciclu de viață al clădirilor.
În perioada de proiectare și construcție, ne interesează câtă energie generează toată dezvoltarea și câtă amprentă de carbon generează și mai departe.
În perioada de utilizare, clădirile dezvoltate de noi trebuie să aibă un anumit consum minim, iar dacă însumăm energia de pe facturi, să fie oglindită în raportul original de certificare. Este foarte important în zona de exploatare nu doar câtă energie consumăm, ci și care sunt costurile de întreținere ale sistemelor instalate.
Reporter: Ce presupune realizarea unui complex rezidențial în standard nZEB?
Mihaela Seliștean: Dezvoltarea unui proiect, și aici mă refer la cele de anvergură cum ar fi proiectele mixed-use și comunitățile create în prezent de HEXAGON la standarde nZEB sau performante din punct de vedere energetic, necesită de la început lucrul în echipe multi-disciplinare cu mai mulți specialiști implicați și pentru zona de exploatare avem nevoie de echipe bine formate pentru că nu este suficient doar să asigurăm infrastructura pentru a consuma cât mai puțină energie, ci și de a urmări consumul de energie în exploatare.
Dacă discutăm legat de soluții în proiectele noastre, ce înseamnă să construiești performant din punct de vedere energetic, discutăm despre a crea o anvelopă eficientă, adică o clădire care să fie „bine îmbrăcată” sau izolată atât pentru frig, cât și pentru cald, cu un consum minim de energie. În acest sens, este esențial să venim cu sursele de energie regenerabile, cu o infrastructură și un sistem de instalații care să fie eficient, și bineînțeles toate soluțiile să fie reziliente dacă vorbim de schimbările climatice viitoare.
Faptul că noi, HEXAGON, dezvoltăm proiecte atât de mari ne permite să aducem soluții din zona premium și de locuințe pasive sau cele implementate de cei care își fac casa proprie și își permit să investească. Noi le aducem în practică la scară mare și le facem accesibile prin parteneriatele pe care le avem pe o durată foarte lungă, negocierile purtate pentru volum ridicat, precum și expertiză în integrarea completă a soluțiilor.
Reporter: Care sunt principalele tehnologii şi materiale folosite în construcţiile nZEB şi pasive?
Mihaela Seliștean: Un exemplu ar fi sistemul bivalent de încălzire și răcire în tavane, pe care îl asigurăm în locuințele livrate de HEXAGON, în spații comerciale și birouri. Acest sistem permite, prin aceleași țevi, atât încălzirea cât și răcirea spațiilor. Încălzirea se face folosind energia geotermală, prin pompele de căldură și cu back-up de la centrală, în perioadele de vârf. Similar, pentru răcire folosim energie geotermală și energie solară prin panourile fotovoltaice.
Acum lucrăm la centralele de cvartal/district, prin care să fim mult mai eficienți cu energia de care avem nevoie în proiectele complexe.
Un alt exemplu - aducem în proiectele HEXAGON sistemul de jaluzele automate. Vara, în condiții de însorire, jaluzele se închid automat și nu permit încălzirea locuinței, respectiv necesită mult mai puțină energie pentru răcire.
HEXAGON va construi prima grădiniță verde publică, în cadrul comunității ERA.
Reporter: Ne puteți oferi un exemplu de ansamblu rezidențial construit în standardul nZEB.
Mihaela Seliștean: Aș oferi două exemple relevante actuale. Unul este ERA, o comunitate ce se întinde pe aproximativ 7 ha. Suntem în procesul de construcție al primei clădiri din această comunitate. Curând începem grădinița și creșa, care va fi prima grădiniță verde publică. Sunt foarte mândră și abia aștept. Spațiul educațional se va întinde pe o suprafață de circa 1.000 de metri pătrați.
ERA este un exemplu de ce înseamnă dezvoltările actuale HEXAGON referitor la sistemul nostru constructiv privind performanță energetică. Mi-ar plăcea ca lumea să vadă și să simtă experiența unui produs dezvoltat de noi, precum cel de la ERA, aproape de centru, în zona gării. Am pregătit în acest sens, ca și showroom, un apartament cu finisaje și dotări 1:1 cu ce se va livra în cadrul proiectului ERA.
Un alt exemplu este proiectul Someșului15, un proiect premium in inima orașului cu arhitectură exclusivistă, în care, pe lângă sistemul constructiv actual HEXAGON, avem adiții în zona de de conectivitate, cu un concept de locuire premium și detalii de arhitectură rafinate.
Reporter: Având în vedere experiența Hexagon în proiectele imobiliare pentru uz privat sau pentru afaceri, care sunt aşteptările dvs. cu privire la impactul nZEB Expo asupra industriei construcţiilor din România şi cum vedeţi rolul acestuia în promovarea standardelor nZEB în ţară?
Mihaela Seliștean: Este foarte bine venită și le mulțumim organizatorilor nZEB Expo. De aceea ne-am alăturat ca și partener nZEB pentru că împărtășim aceeași viziune. Vrem să ridicăm standardele de locuire, să ridicăm ștafeta legat de modul în care se construiește în România.
Este locul în care se pot educa toți cei interesați să facă investiții sau să își construiască ceva în perioada următoare, un loc excelent pentru studenți și pentru specialiștii din domeniu, cu informații și oportunități de colaborare.
Mă bucură să văd ca piața se educă, primim mesaje și întrebări tehnice de la potențiali clienți, care vor să se asigure de un produs într-un mod corect, pe specificații. Acest aspect ne arată că suntem pe drumul cel bun.
Primul nZEB Expo a avut loc în Cluj-Napoca în anul 2022 și de la 5.000 de participanți au ajuns la 6.500 în 2023, iar la ediția din 2024 sunt așteptați peste 10.000 de participanți.
Reporter: Care sunt principalele provocări sau obstacole întâmpinate în promovarea şi implementarea construcțiilor nZEB şi pasive în România şi cum vedeţi depăşirea acestora în viitor?
Mihaela Seliștean: Provocarea este să faci locuințe care sunt eficiente energetic, sustenabile și care asigură totodată confortul utilizatorilor.
În viziunea HEXAGON este esențial pilonul de sustenabilitate, respectiv performanță energetică sau nZEB. Putem face asta, cu mult efort și expertiză cu echipele multi-disciplinare. Colaborarea vine cu provocări în zona de proiectare, ce facem la nivel de construcții, de instalații, cum vom opera. Sunt diverse întrebări care trebuie pregătite bine de la început, evident sunt și piedici diverse în execuție legate de inovația cu care vin toate aceste soluții ce necesită integrare pentru performanță, la fel trebuie să avem în vedere cum este perceput produsul și cât costă. Costul pentru utilizatorul final ne dictează mult din cât de sustenabil poate fi un proiect fără a deveni inaccesibil.