Economie

Compania ungară de stat MVM cumpără E-ON România. Valoarea tranzacției, aproximativ 200 mil. euro.

Compania ungară MVM, cu capital majoritar de stat, a anunțat că a ajuns la un acord pentru a cumpăra divizia de furnizare de gaze și energie electrică a E.ON din România.

Compania ungară de stat MVM cumpără E-ON România. Valoarea tranzacției, aproximativ 200 mil. euro | Foto: e.on - Facebook Compania ungară de stat MVM cumpără E-ON România. Valoarea tranzacției, aproximativ 200 mil. euro | Foto: e.on - Facebook

 

 


E.ON Energie România este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze și electricitate din România, cu aproximativ 3,4 milioane de clienți. E.ON Asist Complet este o companie regională de servicii, companie care furnizează servicii energetice legate de instalarea și întreținerea infrastructurii de energie.

 


Tranzacția, care face obiectul aprobărilor necesare, este preconizată să se încheie în prima jumătate a anului 2025, potrivit e-nergia.ro

CITEȘTE ȘI:
România, printre țările cu cele mai mici salarii minime brute din UE. Salariul minim net nu acoperă nevoile pentru un trai decent.

„Ziua de astăzi marchează o etapă importantă pentru expansiunea regională a MVM. Cu această achiziție, MVM își va consolida în continuare poziția în Europa Centrală și de Est, asigurând o bază solidă și continuitate pentru clienții săi din România, care pot conta în continuare pe servicii de cel mai înalt standard. Împreună cu conducerea viitoarei noastre companii, ne propunem să explorăm și să valorificăm noi
sinergii care vor conduce la dezvoltarea pieței românești și vor spori rolul din ce în ce mai important al MVM în regiune. Sunt încântat și entuziasmat să colaborez cu colegii noștri români și sunt încrezător că vom vom contura cu succes viitorul nostru împreună”, a declarat Károly Mátrai, CEO al Grupului MVM.


„Aș dori să le mulțumesc sincer angajaților noștri din România pentru munca excelentă pe care au făcut-o până acum”, a declarat Marc Spieker, Chief Operating Officer – Commercial la E.ON SE. „E.ON își revizuiește continuu portofoliul pentru a-și avansa agenda strategică de sustenabilitate, digitalizare și creștere.

Toate activitățile operaționale ale E.ON Energie România și E.ON Asist Complet vor fi desfășurate ca de obicei, iar partenerii și clienții acestora vor continua să primească servicii fără întreruperi, servicii de înaltă calitate și în viitor. Obiectivul grupului MVM este de menținere și dezvoltare în continuare a stabilității și a perspectivelor de viitor ale afacerii.


Reacția Ministerului Energiei

Tranzacția este în deplină concordanță cu strategia de extindere regională a MVM, conform căreia grupul de companii examinează și caută în mod constant oportunități de afaceri care apar pe piețele din Europa Centrală și de Est.

Statul român va utiliza toate pârghiile legale pentru evaluarea strictă a posibile tranzacţii prin care grupul ungar MVM va achiziţiona compania E.ON Energie România, deşi componenta de furnizare nu include elemente de infrastructură critică, a anunţat luni seara Ministerul Energiei, printr-un comunicat.


CITEȘTE ȘI:
Fiscul dezminte taxarea cu 10% a economiilor bancare din 2025. ANAF: „Nu se percep contribuții pentru sumele existente în conturile bancare”.

„Ministerul Energiei a luat act de decizia recentă a două companii europene, E.ON şi MVM, cu implicaţii semnificative pentru piaţa de furnizare de energie electrică şi gaze naturale din România. Deşi componenta de furnizare nu include elemente de infrastructură critică, statul român va utiliza toate pârghiile legale pentru evaluarea strictă a acestei posibile tranzacţii. Această tranzacţie va intra acum pe circuitul complex de avizare, atât la nivel naţional, cât şi european, implicând o analiză detaliată a respectării normelor de concurenţă stabilite prin Legea Concurenţei nr. 21/1996 şi a celor privind investiţiile străine reglementate de Ordonanţa de urgenţă nr. 46/2022 privind măsurile de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/452 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investiţiilor străine directe în Uniune, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, achiziţia urmând a fi analizată şi de către Comisia pentru examinarea investiţiilor străine directe (CEISD), instituţie care supraveghează investiţiile strategice pentru a proteja interesele României”, se precizează în document.

Vor fi analizate structura complexă a relaţiilor comerciale şi sursele de capitalizare ale MVM

Potrivit Ministerului Energiei, vor fi analizate structura complexă a relaţiilor comerciale şi sursele de capitalizare ale MVM, inclusiv fluxurile de capital ale companiei maghiare, mai ales cele din afara Uniunii Europene. De asemenea, vor fi realizate evaluări detaliate şi riguroase în cadrul Comisiei pentru examinarea investiţiilor străine directe, pentru a asigura că orice tranzacţie respectă interesele economice şi de securitate ale României.

În perioada imediat următoare, ministrul Energiei îşi propune să se întâlnească cu top managementul MVM pentru a înţelege planurile referitoare la piaţa românească, dar şi pentru a explora oportunităţi în care companiile locale, cu capital majoritar de stat, ar putea juca un rol semnificativ, în parteneriat, pentru viitoarea dezvoltare a sectorului energetic românesc.

Ministerul de resort precizează, în context, că aşa cum se întâmplă în orice stat membru al Uniunii Europene, şi în România, aspectele legate de securitatea energetică sunt prioritare astfel că se va acorda o atenţie sporită pentru a asigura că această tranzacţie respectă principiile fundamentale ale securităţii energetice şi ale liberei concurenţe. Totodată, Ministerul Energiei subliniază importanţa deschiderii către o cooperare regională sinceră şi mutual avantajoasă, în beneficiul tuturor părţilor implicate.

„Vom utiliza toate pârghiile legale pentru a evalua şi decide asupra acestei tranzacţii. Avem un singur obiectiv: protejarea interesului naţional. Dincolo de analiza legată de concurenţă, vom verifica şi toate elementele care privesc siguranţa energetică şi respectarea principiilor fundamentale de protecţie a infrastructurii critice şi a pieţei interne de energie. Companiile energetice româneşti trebuie să îndrăznească mai mult, nu doar pe piaţa locală, dar şi la nivel regional. Suntem deschişi unor colaborări care să consolideze rolul României ca actor strategic în sectorul energetic european. România rămâne un pilon de stabilitate în regiune şi un garant al securităţii energetice. Vom continua să ne apărăm interesele strategice cu fermitate şi să promovăm cooperarea regională. Energia este despre mai mult decât curent electric şi gaze naturale. Este despre siguranţa familiilor noastre, despre independenţă naţională şi despre viitorul nostru european. Aceste lucruri nu sunt negociabile”, a precizat Sebastian-Ioan Burduja, ministrul Energiei, citat în comunicat.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Primul concept store E.ON dedicat eficienței energetice se deschide la Cluj-Napoca (P)

Afacerile E.ON România au scăzut anul trecut la 4,65 miliarde de lei, din cauza reducerii volumelor vândute

Ultimele Stiri
abonare newsletter