Economie

În 4 ani, România a acordat ajutoare de stat de 1,3 miliarde euro

Valoarea totală a ajutoarelor de stat aprobate în România a atins, în perioada 2019-2023, suma de 1,3 miliarde euro, iar peste 62% din proiectele de ajutor de stat aprobate au fost acordate companiilor străine, arată rezultatele unui studiu.

Muncitor într-o hală industrială. |FOTO - Pexels Muncitor într-o hală industrială. |FOTO - Pexels

 

Conform studiului, programele de ajutor de stat din ultimii cinci ani au avut un impact semnificativ asupra dezvoltării regionale şi creării de locuri de muncă, oferind finanţări nerambursabile sub formă de granturi. Aceste finanţări au facilitat construirea de noi fabrici, extinderea capacităţilor de producţie şi angajarea de personal, contribuind astfel la creşterea economică a României.


„Prin sprijinirea sectoarelor cheie, precum industria auto, tehnologia şi industria medicală, aceste programe au contribuit semnificativ la dezvoltarea regională şi crearea a mii de locuri de muncă. Observăm un apetit crescut al companiilor străine, dar şi un potenţial în creştere pentru investiţiile locale”, menționează raportul citat.

La sfârşitul anului 2023, aproximativ 50% din finanţarea solicitată a fost aprobată în cadrul schemelor de ajutor de stat, finanţând 168 de proiecte de investiţii, cu o valoare totală de aproximativ 3,5 miliarde euro, anticipând crearea a peste 24.000 de noi locuri de muncă. Regiuni precum Prahova, Sibiu şi Argeş au devenit zone cheie pentru dezvoltare, cu investiţii majore atât în capacităţile de producţie disponibile, cât şi în alte proiecte.


Industria auto, cele mai mari ajutoare de stat

Industria auto a primit unul dintre cele mai mari volume de ajutoare de stat, în valoare de peste 300 milioane euro până la sfârşitul anului 2023. Acest sector a creat peste 4.800 de locuri de muncă, consolidând poziţia României pe piaţa europeană auto. De asemenea, sectorul tehnologic a primit 25% din ajutoare în 2023, un salt semnificativ faţă de 13% în 2020, reflectând importanţa tehnologiei pentru inovare şi automatizare.

România continuă să atragă investiţii străine semnificative, cu peste 62% din ajutoarele de stat aprobate (92 de proiecte) mergând către companii străine. Investitorii din ţări precum Germania, Italia şi Olanda au arătat un interes deosebit, iar investiţiile locale devin tot mai relevante în peisajul investiţional al României.


Noi scheme de ajutoare de stat

Guvernul român a anunţat noi scheme de ajutor de stat pentru a sprijini creşterea economică durabilă şi modernizarea industriei, inclusiv scheme pentru digitalizare, energie verde şi inovare tehnologică. Un exemplu este schema de ajutor de stat pentru investiţii strategice, care vizează proiectele de investiţii în industria prelucrătoare, cu un buget total de un miliard de euro, ce va fi implementată în perioada 2025-2030. 

Un alt program este schema de ajutor de stat pentru decarbonizarea proceselor industriale. Destinată finanţării proiectelor de investiţii în industriile metalurgică şi chimică, axate pe decarbonizarea proceselor de producţie. Cu un buget total de un miliard euro, schema va fi operaţională în perioada 2025-2030. Proiectele eligibile trebuie să prioritizeze electrificarea, utilizarea hidrogenului din surse regenerabile şi îmbunătăţirea eficienţei energetice.


De asemenea, schema de ajutor de stat pentru micii industriaşi este destinată sprijinirii investiţiilor în industriile uşoare, cum ar fi textilele, pielăria, încălţămintea şi produsele chimice. Cu un buget total de 740 milioane euro pe o perioadă de cinci ani, schema vizează investiţii cu valori între 500.000 euro şi 3 milioane euro, cu ajutoare de stat disponibile până la o valoare maximă de 1,8 milioane euro.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Opinie. CEO Dragoș Damian, Terapia Cluj: Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, Domnule Câciu, nu mai dați ajutor de stat „la grămadă”

Ajutor de stat pentru 5 aeroporturi afectate de criza COVID-19. 8 milioane de lei vin la Aeroportul Cluj

Ajutor de stat de 309.500 euro pentru agricultorii care doresc să depoziteze carnea de porc

abonare newsletter