Social

Una caldă, alta rece. Apare a 13-a alocație la copii. Suma nu se majorează de la 1 ianuarie.

Noua coaliție PSD - PNL - UDMR - Miniorități promite, în programul de guvernare, acordarea celei de-a 13-a alocații. Au mai rămas 24 de ore până la şedinţa de Guvern în care se vor lua decizii cruciale.

Copii ar fi trebuit să primească alocații mai mari, dar Guvernul nu are bani de majorări.| FOTO - Pexels Copii ar fi trebuit să primească alocații mai mari, dar Guvernul nu are bani de majorări.| FOTO - Pexels

 

A 13-a alocație pentru copii este o măsură prevăzută în programul de guvernare al noii coaliții PSD – PNL – UDMR – Miniorități. 


Concert, Guvernul ia în calcul ca din 2025 să fie acordată și cea de-a 13-a alocație. Această nouă alocație pentru copii ar urma să fie acordată în luna septembrie, când cheltuielile la început de an școlar sunt foarte mari pentru familii, potrivit documentului consultat de economica.net.

Acest anunț vine în contextul în care alocațiile pentru copii ar trebui să fie majorate cu 10.4%, cât reprezintă rata inflației, de la 1 ianuarie 2025. 


CITEȘTE ȘI: 
„Ordonanța-trenuleț”. Pensiile nu cresc, bursele școlare nu se majorează. Vești proaste pentru polițiști și profesori.

Concret, alocaţiile pentru copii ar trebui majorate de la 1 ianuarie 2025 cu 10,4%, ajungând la 794 de lei (de la 719 lei în prezent) pentru copiii sub doi ani sau cu dizabilități și la 323 de lei (de la 292 de lei în prezent) pentru copiii care au peste doi ani.

Însă, această măsură ar putea fi însă amânată în lipsa unui buget de stat pentru 2025 și din cauza lipsei banilor.


Noul Executiv se întâlnește mâine la Palatul Victoria ca să găsească soluţii pentru deficitul bugetar. De la 1 ianuarie îngheaţă pensiile, salariile bugetarilor, alocaţiile. În locul indexarii cu rata inflaţiei, pensionarii cu venituri mici vor primi un ajutor care va fi acordat o dată pe an.

Potrivit unor surse, premierul este pregătit să convoace miniștrii în ședință. Mâine ar trebui să aibă loc o primă ședință de Guvern, însă este posibil ca ea să fie amânată dacă toate aceste acte care stabilesc cum vor fi taxate veniturile românilor nu vor avea avizele necesare. Este posibil să vedem și scenariul în care mâine avem o ședință de coaliție, iar ședința de Guvern va fi mutată sâmbătă.


De la 1 ianuarie sunt o serie de noi reguli, noi reglementări care intră în vigoare pentru români. 

Salariul minim pe economie crește: o să fie un brut de 4.050 lei, iar valoarea netă, banii în mână pe care îi vor încasa practic angajații, ajunge la 2.757 lei. Asta înseamnă un plus de 212 lei față de valoarea în plată acum a salariului minim. 


Crește și punctul de amendă. În prezent, punctul de amendă este 165 lei. De la 1 ianuarie, acesta ar putea să ajungă la aproximativ 200 lei, odată cu creșterea salariului minim pe economie.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Alocaţiile de stat pentru copii achitate în luna martie au depăşit 1,224 miliarde de lei

Turcan, despre lipsa banilor de pensii: „A trebuit să luăm din banii de alocații. Adevărul se va afla la rectificarea bugetară”

Veste bună pentru copii! Anul nou vine cu alocații mai mari. În Cluj, peste 119.000 de minori vor beneficia de mai mulți bani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter