Economie
Prețurile RCA cresc amețitor. Cine sunt șoferii care vor plăti și peste 1000 de euro. Mărimea motorului nu mai contează, ci puterea!
Tarifele de referinţă RCA, valabile pentru următoarele 6 luni, sunt simţitor mai mari faţă de cele din iulie, cu creşteri de la 5% până chiar la peste 30%.
Autovehiculele nu mai au ca un prim reper mărimea motorului, ci puterea acestuia.| Autoritatea de Supraveghere Financiară - Facebook
Noile tarife de referinţă publicate de ASF, care sunt valabile pentru următoarele 6 luni, sunt simţitor mai mari comparativ cu cele publicate în luna iulie 2024. Astfel, creşterile încep de la peste 5%, depăşind chiar 30%, potrivit calculelor ZF pe baza datelor publicate de ASF.
Prețul, calculat în funcție de puterea motorului
ASF a modificat metodologia calcului pentru tariful de referinţă pentru raportul precedent publicat în iulie 2024, iar acum autovehiculele nu mai au ca un prim reper mărimea motorului, ci puterea acestuia.
Conform explicaţiilor lui Sorin Mititelu din urmă cu 5 luni, puterea motorului ar fi mult mai relevant în ceea ce priveşte calculul pentru că odată cu noile versiuni de maşini care apar pe piaţă, tehnologiile pot contribui la dezvoltarea unui motor care s-ar încadra de exemplu la 1.200 sau 1.400 cmc, dar în realitate puterea fiind de peste 130-150 de cai.
Pe baza datelor publicate în raportul privind tarifele de referinţă de acum, tarifele de referinţă pentru poliţele RCA sunt calculate o dată pentru zona Bucureşti/Ilfov, unde acestea sunt mai mari, dat fiind traficul ridicat şi riscul mai mare şi o dată pentru restul judeţelor din ţară.
În zona Bucureşti/Ilfov, cel mai mic tarif de referinţă pleacă de la 1.844 lei pentru o putere a maşinii de 50 kw sau mai puţin, grupa de vârstă 51-60 şi poate ajunge la 5.240 pentru grupa de vârstă de 30 de ani sau sub 30, pentru o maşină cu o putere de peste 300 kw. Faţă de tarifele de referinţă din iulie 2024, creşterea este de apraope 9% şi peste 30% în cazul celor două exemple.
În ceea ce priveşte tarifele de referinţă pentru restul judeţelor din ţară, cel mai mic tarif începe de la 1.064 lei, marcând o creştere de 9,1% faţă de tarifele din urmă cu 6 luni, pentru o putere a maşinii de 50 kw sau mai puţin, grupa de vârstă 51-60 de ani, în timp ce tariful de referinţă cel mai mare este de 3.964 pentru grupa de vârstă de 30 de ani sau sub 30, pentru o maşină cu o putere de 201-300 kw.
Prețurile rămân plafonate până în martie 2025
Toate aceste creșteri ale tarifelor vin în ciuda faptului că plafonarea prețurilor rămâne în vigoare până în luna martie 2025.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: