Economie

2025 vine cu noi măsuri fiscale aplicate firmelor. Modificări de taxe și impozite din acest an.

„Ordonanța-trenuleț” vine cu noi taxe și impozite, astfel că firmele se vor confrunta cu noi măsuri fiscale aplicate din acest an.

Ce modificări fiscale se aplică din acest an firmelor|Foto: monitorulcj.ro Ce modificări fiscale se aplică din acest an firmelor|Foto: monitorulcj.ro

 

 


Potrivit reglementărilor aplicate prin așa-numita „ordonanță-trenuleț”, adoptată de Guvernul Ciolacu 2 la finalul anului trecut și publicată în Monitorul Oficial, operatorii economici trebuie să facă față unei noi legislații fiscale, în urma modificării modului de impozitare și a aplicării de noi taxe. 

CITEȘTE ȘI: 
„Ordonanța-trenuleț” elimină facilităţile pentru angajaţii din IT, construcţii şi agricultură. Impozitul pe dividende, majorat la 10%.

Impactul financiar al măsurilor prevăzute în „Ordonanţa-trenuleţ” va fi de 133,37 miliarde lei, în 2025, potrivit estimărilor făcute de guvernanți. 


Măsurile fiscale au fost contestate de economiști, de patronatele din IT și de federațiile din turism, de Federația Patronală a Energiei  și de sindicatele din industria alimentară

Modificări fiscale care se aplică din acest an firmelor

Ordonanţa privind unele măsuri fiscal-bugetare (OUG nr. 156 din 2024) a fost publicată în Monitorul Oficial în 31 decembrie 2024, notează Republica.ro


Modificările fiscale aplicabile, de la 1 ianuarie 2025, operatorilor economici.

CITEȘTE ȘI: 
Patronatele din IT, reacție la noile măsuri fiscale: „Lovesc în stabilitatea unui sector strategic”

Principale modificări normative, analizate de Republica.ro:
* Impozitul pe veniturile din dividendele plătite de o societate către o altă societate, când nu sunt îndeplinite condițiile de scutire de impozit, este în procent de 10%.
* Plafonul maxim al veniturilor unei microîntreprinderi este echivalentul în lei a 250.000 euro. 
Pentru anul 2025 se analizează situația veniturilor de la data de 31 decembrie 2024, iar 1 euro este 4,9741 lei, iar plafonul în lei reprezintă 1.243.525 lei.
Notă: În acest plafon se regăsesc veniturile societăților legate, iar dacă titularul microîntreprinderii deține mai mult de 25% și exercită activități independente, se cumulează și veniturile din activități independente.
Începând cu anul 2026 plafonul microîntreprinderii se reduce la suma de 100.000 de euro.
* Se clarifică faptul că o microîntreprindere aplică procentul de impozitare de 3% chiar de la primul venit realizat și în situația în care activitățile de realizare a softului la comandă, activitățile din tehnologia informației, activitățile de restaurant sau alte servicii de alimentație sunt fie activități principale, fie activități secundare.
* Se abrogă scutirea la impozitul pe venitul din salarii pentru salariații care creează programe de calculator, pentru salariații ce desfășoară activitate în construcții, pentru salariații ce desfășoară activități în sectorul agricol și în industria alimentară.
Aceștia nu mai au dreptul să opteze pentru scutirea la plată a contribuției la pilonul de pensii administrat privat.
Notă: Se păstrează facilitatea fiscală existentă doar pentru salariații din cercetare-dezvoltare.
* Veniturile din dividende plătite către persoane fizice se impozitează cu  10%
Foarte important: veniturile din dividende plătite în baza situațiilor financiare interimare, impozitate cu procentul de 8%, nu fac obiectul majorării cotei de impozitare, când acestea sunt distribuite în anul 2024.
Notă: tot cu procentul de 10% se impozitează și veniturile din dividende plătite nerezidenților. Aici trebuie să ținem cont de convențiile de evitare a dublei impuneri sau de eventualele scutiri de impozit prevăzute de Codul fiscal.
* Se reglementează din nou impozitul asupra construcțiilor cunoscute în limbajul obișnuit construcții speciale, cu procentul de 1%. Acesta se datorează asupra construcțiilor aflate în proprietatea unui contribuabil la data de 31 decembrie din anul anterior ce nu sunt în sfera impozitului datorat bugetului local.
* Salariații încadrați în muncă, unde își au funcția de bază, beneficiază de scutirea de impozit și asigurări sociale pentru suma de 30o lei, dacă sunt încadrați cu salariul minim brut, iar venitul lunar maxim nu depășește suma de 4.300 lei. În acest plafon nu se cuprind bonurile de masă sau voucherele de vacanță.
* Salariul minim brut pentru salariații din domeniul construcțiilor este de 4.582 lei pentru un program normal de lucru în medie de 165,334 ore pe lună.
* Salariul minim brut pentru salariații din domeniul agricol și al industriei alimentare este de 4.050 lei pentru un program normal de lucru în medie de 165,334 ore pe lună.


Conform notei de fundamentare a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, în urma aplicării noilor măsuri fiscale, veniturile bugetare se vor majora în acest an cu 7,11 miliarde lei, cu 8,75 miliarde lei în 2026, 9,41 miliarde lei în 2027 şi cu 9,95 miliarde lei în 2028, iar cheltuielile bugetare se vor reduce cu 126,26 miliarde lei în 2025.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

„Taxa pe stâlp”, criticată dur. Profesor de economie: „E mai nocivă decât alternativa creşterii de TVA”.

Costurile „ordonanței-trenuleț”, plătite de români. Avertismentul sindicatelor din industria alimentară: „Preţul produselor de la raft va fi suportat în final de către consumatori”.

Ordonanța austerității, publicată de Ministerul Finanțelor: Salariile bugetarilor, îngheţate în 2025. Nu se vor face angajări şi nu se vor majora alocaţiile pentru copii.

„Ordonanța-trenuleț” elimină facilităţile pentru angajaţii din IT, construcţii şi agricultură. Impozitul pe dividende, majorat la 10%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter