Economie

Suma uriașă de care are nevoie România pentru echilibrarea bugetului

România are nevoie, pentru a asigura un deficit de 7%, de un necesar de finanțare de circa 231 de miliarde de lei, sumă ce va fi asigurată atât de pe piețe externe, cât și de pe cele interne.

România are nevoie, pentru a asigura un deficit de 7%, de un necesar de finanțare de circa 231 de miliarde de lei, sumă ce va fi asigurată atât de pe piețe externe, cât și de pe cele interne |Foto: monitorulcj.ro România are nevoie, pentru a asigura un deficit de 7%, de un necesar de finanțare de circa 231 de miliarde de lei, sumă ce va fi asigurată atât de pe piețe externe, cât și de pe cele interne |Foto: monitorulcj.ro

 

 


România are nevoie, pentru a asigura un deficit de 7%, de un necesar de finanțare de circa 231 de miliarde de lei. Suma va fi asigurată atât de pe piețe externe, cât și de pe cele interne, a declarat, luni, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.

 


„Necesarul de finanțare pentru a asigura un deficit de 7%, în condițiile în care veniturile cresc odată cu creșterea economică și cu o încasare mai bună, o colectare mai bună, este undeva la 230-231 miliarde lei, sumă care va fi asigurată atât de pe piețele externe cât și de pe piețele interne”, a spus Tanczos Barna la Digi 24.

CITEȘTE ȘI:
Efectele negative ale taxelor pe salarii. Venituri mai mici, muncă „la negru” și alimente mai scumpe!

Acesta a vorbit și despre titlurile de stat Tezaur și Fidelis, subliniind că sunt o soluție bună de economisire pentru toți cetățenii.


„Le recomand tuturor românilor să se intereseze, pentru că reprezintă o investiție sigură, cu o dobândă mai mare decât dobânzile obișnuite, o dobândă neimpozitată. Și statul român este interesat ca aceste dobânzi să nu plece la alte companii, să nu plece în afara țării, ci să ajungă în buzunarele românilor”, a precizat ministrul Finanțelor.

Pe de altă parte, el a afirmat că anul acesta se așteaptă și la o reducere de cel puțin 5% a cheltuielilor la nivelul ordonatorilor principali de credite.


„Sunt convins că fiecare manager, fiecare ordonator principal de credite și fiecare ministru are suficiente pârghii ca să reducă cu cel puțin 5% costurile de personal în anul 2025, per ansamblu. Cu siguranță, vor fi situații în care într-o instituție se fac reduceri cu 20%, în alte instituții cu 3-4%, dar pe ansamblu sunt convins că toate ministerele pot reduce cheltuielile de personal cu cel puțin 5%, dacă nu din altceva, din plecările naturale și neangajări de personal, în felul acesta degrevând bugetul de personal.(...) Așteptarea mea e ca un procent de cel puțin 5% să însemne reducerile de cheltuieli la nivelul ordonatorilor principali de credite”, a punctat Tanczos Barna. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, anunță un deficit bugetar de 8,7% din PIB pentru 2024: „Nu creștem TVA. ANAF va colecta mai bine”

Comisia Europeană a redus drastic estimările privind creșterea economică a României: deficit bugetar de 8% din PIB și avans economic de doar 1,4%

abonare newsletter