Economie
Buget de aproape 169 de miliarde de lei pentru pensii în 2025. Ministerul Finanțelor anunță că investițiile vor depăși 7% din PIB.
Cheltuielile bugetului cu pensiile vor fi majorate în acest an cu 17 miliarde de lei. Prioritățile de finanțare pentru 2025 vizează infrastructura rutieră, adică mai mulți bani pentru autostrăzi și drumuri expres, precum și peste 2% din PIB pentru apărare.
Cresc cheltuielile statului cu pensiile|Foto: monitorulcj.ro
Guvernul va aloca în acest an un buget mai mare cu 10% pentru acoperirea cheltuielilor cu plata pensiilor, în timp ce Ministerul Transporturilor va beneficia de 31 de miliarde lei pentru investiții. În total, bugetul alocat investițiilor depășește 7% din PIB, potrivit infomării făcute de ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
CITEȘTE ȘI:
Ratingul României, negativ BBB- din cauza cheltuielilor excesive cu pensii și salarii
Astfel, prioritățile de dezvoltare au fost decise în cadrul fiecărui minister, iar în perioada următoare discuțiile pe marginea bugetului de stat vor continua.
Cresc cheltuielile statului cu pensiile
„Bugetul pentru 2025 susține creșterea economică și asigură plata salariilor și pensiilor”, a anunțat, joi, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.
„Am trasat prioritățile de finanțare pentru fiecare domeniu în parte, împreună cu miniștrii agriculturii, apărării, dezvoltării, justiției, economiei, muncii, energiei, mediului și sănătății, continuând discuțiile și în zilele următoare. Așa cum ne-am angajat, plătim toate drepturile câștigate până la sfârșitul anului 2024.
Doar pentru pensii avem alocat un buget de aproape 169 miliarde de lei, comparativ cu anul trecut, când execuția preliminară arată cheltuieli de peste 152 miliarde de lei, și 2023, când au fost plătite 126 miliarde de lei pentru pensii”, a scris Tanczos Barna.
CITEȘTE ȘI:
Impozitare progresivă și pensii indexate: „De la 1 septembrie să venim cu indexarea”
Pensiile au fost înghețate prin „Ordonanța-trenuleț” la nivelul de anul trecut. O posibilă indexare a pensiilor ar putea fi luată în calcul abia de la 1 septembrie 2025.
Mai mulți bani pentru infrastructura rutieră
„În domeniul agriculturii, prioritățile rămân sprijinirea dezvoltării sectorului zootehnic, continuarea programului INVESTALIM și finanțarea sistemelor de irigații.
La Ministerul Economiei, continuăm sprijinul masiv pentru întreprinzători prin programele Start-up Nation și Construct PLUS, iar industria apărării va primi și anul acesta peste 2% din PIB.
CITEȘTE ȘI:
Previziuni rutiere 2025. Peste 157 kilometri de autostradă și drum expres deschiși circulației în acest an.
La Ministerul Transporturilor, continuăm creșterea finanțării alocate investițiilor, la fel ca în anii precedenți. În 2025, ministerul va avea la dispoziție cel puțin 31 miliarde de lei pentru investiții, comparativ cu execuția preliminară din 2024 de 26,1 miliarde de lei și cu 16,4 miliarde de lei în 2023. Din acest buget, 20 de miliarde de lei sunt alocate infrastructurii rutiere, care se vor concretiza în autostrăzi, drumuri expres și îmbunătățirea rețelei de drumuri naționale”, a mai adăugat Tanczos Barna.
Proiectul legii bugetului pe anul 2025 va fi aprobat în Guvern până la sfârșitul lunii ianuarie.
Deficitul bugetar pe anul 2024 va depăși 8% din PIB, fiind estimat la 8,7% din Produsul Intern Brut.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: