Economie

Avans economic modest, bazat pe consum. Creștere de doar 0,9% a PIB-ului în 2024.

Creștere economică modestă pentru România. Anul trecut, PIB-ul a înregistrat o creștere de doar 0,9%.

Avans modest pentru economia românească în 2024: PIB-ul a crescut doar cu 0,9% față de anul precedent|Foto: monitorulcj.ro Avans modest pentru economia românească în 2024: PIB-ul a crescut doar cu 0,9% față de anul precedent|Foto: monitorulcj.ro

 

 


Produsul Intern Brut al României a fost în anul 2024 cu 0,9% mai mare decât în 2023, potrivit datelor provizorii publicate, vineri, de Institutul Național de Statistică (INS), citate de Agerpres.ro

Consumul intern, principalul mobil economic

Din punctul de vedere al utilizării PIB, în anul 2024 față de anul 2023, creșterea s-a datorat, în principal cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a majorat cu 5,9% contribuind cu +3,6% la creșterea PIB. 


CITEȘTE ȘI: 
Avans economic modest. Comisia Națională de Prognoză a revizuit în scădere estimarea de creștere economică a României la 1% din PIB.

De asemenea, o contribuție în privința creșterii economice este datorată cheltuielii pentru consumul final individual al administrațiilor publice, al cărei volum s-a redus cu 3% contribuind cu -0,2% la modificarea PIB, consumul final colectiv efectiv al administrațiilor publice, al cărui volum a scăzut cu 2,4% contribuind cu -0,2% la modificarea PIB și formării brute de capital fix, al cărei volum s-a redus cu 1,7% contribuind cu -0,4% la modificarea PIB.

Impact economic negativ al exporturilor reduse

Un impact negativ asupra creșterii PIB a fost înregistrat de exportul net (-2,9%), consecință a scăderii volumului exporturilor de bunuri și servicii cu 3,6% corelată cu o creștere pronunțată a volumului importurilor de bunuri și servicii (+3,4%).


CITEȘTE ȘI: 
Importăm mai mult decât exportăm. Deficitul comercial al României a depășit 30 de miliarde de euro, în primele 11 luni din 2024.

Contribuții negative la modificarea PIB au avut o serie de domenii de activitate, precum:
*agricultura - 0,4%, cu o pondere de 3,2% la formarea PIB și al cărei volum de activitate s-a redus cu 10,5%, 
*construcțiile - 0,2%, cu o pondere de 7,5% la formarea PIB și al căror volum de activitate a scăzut cu 2,4%  
*tranzacțiile imobiliare - 0,1%, cu o pondere de 7,2% la formarea PIB și al căror volum de activitate a scăzut cu 1,3%.

La modificarea PIB nu au contribuit industria, informațiile și comunicațiile, intermedierile financiare și asigurările precum și activitățile profesionale, științifice și tehnice, potrivit datelor prezentate de INS. 


Transportul și activitățile culturale, contribuție economică pozitivă

La creșterea PIB, în anul 2024 față de anul 2023, au avut contribuții pozitive următoarele ramuri: 
*comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; 
*hoteluri și restaurante + 0,4%, cu o pondere de 20,7% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 2,1%; 
*administrația publică și apărarea; asigurările sociale din sistemul public; învățământul; 
*sănătatea și asistența socială + 0,1%, cu o pondere de 12,8% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 0,6%; 
*activitățile de spectacole, culturale și recreative; 
*reparațiile de produse de uz casnic și alte servicii +0,2%, cu o pondere de 3,1% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 6,8%.

CITEȘTE ȘI: 
Ratingul României, negativ BBB- din cauza cheltuielilor excesive cu pensii și salarii

O contribuție pozitivă la creșterea PIB au avut-o și impozitele nete pe produs (+0,9%), acestea înregistrând o creștere a volumului lor cu 9,6%.


Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul IV 2024 a fost de 453,833 miliarde lei prețuri curente, în creștere - în termeni reali - cu 0,8% față de trimestrul III 2024 și în creștere cu 0,7% față de trimestrul IV 2023.

Pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul IV 2024 a fost de 523,709 miliarde lei prețuri curente, în creștere - în termeni reali - cu 0,7% față de trimestrul IV 2023.

Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2024 a fost de 1.766 miliarde lei prețuri curente, în creștere - în termeni reali - cu 0,9% față de anul 2023.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Perspectiva ratingului României, revizuită de la stabilă la negativă. Agenția de evaluare S&P avertizează asupra riscului retrogradării la „junk”.

Anul trecut, sute de firme din Cluj s-au închis, iar veștile nu sunt bune nici în 2025

Ultimele Stiri
abonare newsletter