Economie

„Taxa pe stâlp": impozit de 1% pe construcțiile speciale private, cu încasări estimate de 1 miliard lei

Ultima formă a „taxei pe stâlp” a fost pusă în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor. Încasările la bugetul de stat prin aplicarea noii formule de calcul a impozitului pe construcții speciale sunt estimate în acest an la 1 miliard de lei.

„Taxa pe stâlp”, în variantă actualizată. Ministerul Finanțelor estimează încasări de 1 miliard de lei.|Foto: monitorulcj.ro „Taxa pe stâlp”, în variantă actualizată. Ministerul Finanțelor estimează încasări de 1 miliard de lei.|Foto: monitorulcj.ro

 

 


Ministerul Finanţelor a anunţat, vineri, modalitatea de aplicare a impozitului pe construcţiile speciale, care a ținut cont de propunerilor sectoarelor vizate.

CITEȘTE ȘI: 
„Taxa pe stâlp”, criticată dur. Profesor de economie: „E mai nocivă decât alternativa creşterii de TVA”.

Potrivit ultimei variante a proiectului de impozit anual pentru construcții speciale, Ministerul Finanțelor a stabilit aplicarea a două formule de calcul. 


„Taxa pe stâlp”: 1% pe valoarea netă a construcţiilor speciale din sectorul privat și 0,5% pentru cele aflate în proprietatea statului

În cazul sectorului privat, Ministerul Finanțelor va aplica un impozit de 1% asupra valorii nete a construcţiilor speciale. 

Pentru construcţiile speciale aflate în proprietatea statului sau a autorităţilor locale, concesionate sau date în administrare, Ministerul Finanțelor a stabilit un nivel de impozitare de 0,5%.


S-a emis o Ordonanță de Urgență pentru modificarea Codului fiscal, care clarifică modul de calcul al impozitului pe construcții și evaluează impactul asupra companiilor.

„Prin ordonanța de urgență publicată astăzi în transparență, asigurăm încasări cel puțin la nivelul estimărilor inițiale de 1 miliard de lei în 2025, printr-o reglementare care ia în considerare atât necesitatea eficienței colectării, cât și feedbackul primit din partea sectoarelor economice. 


Companiile private au solicitat ca impozitarea să se facă nu pe valoarea brută a construcțiilor, ci pe valoarea netă a acestora. Ținând cont de această propunere, am hotărât să aplicăm pentru sectorul privat un impozit de 1% asupra valorii nete a construcțiilor speciale. Totodată, pe baza propunerilor administratorilor de infrastructură publică și a analizelor, am stabilit un nivel de impozitare de 0,5% pentru construcțiile speciale aflate în proprietatea statului sau a autorităților locale, concesionate sau date în administrare, deoarece în aceste cazuri impozitul se aplică asupra valorii istorice a construcțiilor”, a declarat viceprim-ministrul Tanczos Barna, ministrul Finanțelor, citat de Agerpres.ro

Una dintre cele mai „nocive” taxe

La finalul anului trecut, Federația Patronală a Energie (FPE) a criticat dur introducerea unei taxe de 1,5% aplicabile construcțiilor speciale (așa numita „taxă pe stâlp”), inclusă în „ordonanța-trenuleț”.


„Taxa pe stâlp este una dintre cele mai nocive taxe. Este mai nocivă decât alternativa creşterii de TVA. Nu se regularizează ca TVA, nu există o compensaţie ca la TVA. Se duce mult mai direct în preţul final. Cu atât mai mult cu cât vizează domenii în care preţul este reglementat de stat, în care producţia este controlată puternic de stat (energie, gaz, petrol, telecomunicaţii, transporturi, transporturi speciale, infrastructură etc.)”, avertiza în ianuarie 2025 profesorul Academiei de Studii Economice Bucureşti, Cristian Păun.

Impactul așa-numitei taxe pe stâlp va fi resimțit de consumatori în facturile la energie, din cauza creșterii costurilor, dar și la prețul altor servicii. 

„Este o taxă ce se va regăsi în tot şi în toate foarte repede”, adăuga Cristian Păun.

„Taxa pe stâlp” a fost reintrodusă prin „Ordonanța-trenuleț”, adopată la finalul lui decembrie 2024. Inițial, valoarea impozitului pe construcții speciale era prevăzut la 1,5% (valoare brută a construcțiilor), însă prin ultima variantă publicată de Ministerul Finanțelor nivelul de impozitare este redus la 1% (valoare netă a construcțiilor) în cazul construcţiilor speciale din sectorul privat și 0,5% pentru cele aflate în proprietatea statului. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

„Taxa pe stâlp”, criticată dur. Profesor de economie: „E mai nocivă decât alternativa creşterii de TVA”.

Efectele negative ale taxelor pe salarii. Venituri mai mici, muncă „la negru” și alimente mai scumpe!

abonare newsletter